Від часів Всеволода Ярославовича цей святий був покровителем київських князів, заступником війська, усього давнього Києва та його мешканців. На честь небесного захисника князь Всеволод у Видубицькому монастирі звів Михайлівський собор, а князь Святополк заснував Михайлівський Золотоверхий монастир. Нині постать святого на гербі столиці України.

Відлитий в металі Архангел Михаїл зі щитом в одній руці і з мечем в іншій простирає їх над символічним дзвоном, на якому і київські пагорби, і святині та храми багатьох діючих в Україні конфесій — тут Свята Софія, Києво-Печерська лавра, Михайлівський Золотоверхий і Видубицький монастирі, церква на Аскольдовій могилі.

Разом із київським міським головою Віталієм Кличком скульптурну композицію відкрили новітні захисники України — учасник російсько-української війни Володимир Сергієвський, начальник караулу 12-ї Державної пожежно-рятувальної частини міста Руслан Черкасов та завідувачка інфекційного відділення Олександрівської клінічної лікарні Тетяна Гайнутдінова. З вітальним словом до киян звернувся предстоятель Української Помісної Церкви митрополит Київський та всієї України Епіфаній.

«Хочу подякувати усім, хто долучився до зведення цієї прекрасної скульптури. Символічно, що на цій сфері під архангелом Михаїлом зображені наші давні святині: Свята Софія Київська, Михайлівський Золотоверхий монастир, Києво-Печерська лавра і Видубицький монастир, які засвідчують, що ми маємо тисячолітню історію і що наша Українська держава та наша Українська Церква справді мають давнє історичне коріння», — сказав він.

Блаженніший владика висловив побажання, щоб з допомогою небесних охоронців якомога скоріше нашою перемогою закінчилася неоголошена війна на сході, була відновлена територіальна цілісність української держави і повернуто окупований Крим та подолано пандемію.

Скульптурну композицію, що вже стала окрасою столиці, виготовлено та встановлено коштом меценатів.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.