Питання мирного врегулювання на сході України та ситуації в тимчасово окупованому Криму стали ключовими під час зустрічі Президента Володимира Зеленського з високим представником Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозепом Боррелем у межах першого візиту в Україну глави дипломатії ЄС. Глава держави подякував Жозепу Боррелю за незмінну підтримку з боку Євросоюзу суверенітету й територіальної цілісності України. Володимир Зеленський зауважив, що під час поїздки представників ЄС на Донбас, запланованої цього тижня, європейські посадовці зможуть на власні очі побачити, як дотримується режим «тиші» та в яких умовах несуть службу українські військові, інформує прес-служба Президента України.

Під час зустрічі з Ж. Боррелем В. Зеленський наголосив на критичній важливості збереження тематики деокупації Криму у фокусі уваги ООН та ЄС. Також порушувалося питання створення переговорного майданчика для деокупації Кримського півострова. Високий представник ЄС наголосив, що Європейський Союз ніколи не визнає анексію Криму та не відступить від цієї позиції.

«Для нас ключове питання, щоб з’явився постійно діючий майданчик, на якому піднімаються передусім гуманітарні питання, питання прав людей, питання українців на території тимчасово окупованого Криму, загалом питання повернення нашої окупованої території», — заявив глава держави.

Володимир Зеленський і Жозеп Боррель також обговорили підготовку до 22-го Саміту Україна — Європейський Союз, який відбудеться 1 жовтня в Брюсселі. Президент висловив сподівання, що спільна заява, яка буде ухвалена за результатами саміту, належно відображатиме рівень амбіцій сторін щодо подальшого поглиблення стратегічного партнерства та економічної інтеграції між Україною та ЄС.

Питання підготовки до цієї важливої події обговорювалося і під час зустрічі Ж. Борреля з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Сторони узгодили позиції з широкого кола питань напередодні 22-го Саміту Україна—ЄС, інформує прес-служба МЗС. «У нас дуже інтенсивний, динамічний діалог з Європейським Союзом, а Угода про асоціацію між Україною і ЄС є дороговказом наших реформ», — підкреслив очільник зовнішньополітичного відомства.

Високий представник ЄС висловив підтримку програми реформ в Україні, спрямованих на реалізацію євроінтеграційного курсу нашої держави. Він також підтвердив готовність європейських партнерів і надалі надавати гуманітарну допомогу східним регіонам нашої країни в умовах пандемії.

Крім того, Ж. Боррель запевнив, що ЄС непохитно підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, а санкційна політика Євросоюзу щодо Росії зберігатиметься до повного виконання Москвою своїх зобов’язань за Мінськими домовленостями.