І наголосив: при їх купівлі в пріоритеті будуть сучасні й надійні американські винищувачі.

Проте було створено міжвідомчу комісію, яка оголосила конкурс і почала приймати заявки від усіх країн, які пропонують багатоцільові винищувачі.

Комісія прийняла пропозиції від США, Швеції, Франції та Ізраїлю. Як повідомило видання Veсernji list, на цьому прийом було зупинено, і тепер до кінця року експерти мають встановити найприйнятнішу. Головними критеріями будуть маневреність, бойове оснащення, надійний захист від ракет противника. Не на останньому місці й вартість. До кінця року члени міжвідомчої комісії мають надати рекомендації - які винищувачі слід купувати для ВПС країни.

Міністерство оборони Хорватії заявило, що процедура вибору проводитиметься професійно, за чітко встановленими критеріями, із систематичним аналізом кожної функції, тому пристануть на найвигіднішу пропозицію.

Перед купівлею дорогих машин міністр оборони Маріо Бажонович на чолі військової делегації вирушить до США, Швеції і Франції - їхні пропозиції найпривабливіші. Він на місці хоче ознайомитися з технічними й бойовими можливостями винищувачів і погодити деталі майбутньої угоди, а потім з найкращими льотчиками ВПС країни зробить свій вибір.