На фото: Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на оглядинах об’єкта.

Чому саме він викликав зацікавленість посадових осіб, сказати важко. Адже в області є чимало масштабніших об’єктів. Утім, саме на прикладі Давидківців улітку вирішили продемонструвати успіхи області у виконанні програми «Велике будівництво».

На початку червня Президент України проінспектував будівництво, яке тривало майже три роки і вже мало б завершуватись. Як повідомляли, загальна вартість проекту становила 27,4 мільйона гривень, з яких нинішнього року мали освоїти 13,2 мільйона.

В ідеалі було б, щоб глава держави відкрив новий заклад. Але влітку всім стало зрозуміло, що із закінченням робіт до його приїзду ніяк не встигнути. Як повідомила прес-служба Офісу Президента, об’єкт готовий на 65 відсотків. Але до першого вересня мав бути зданий в експлуатацію.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який відвідав область саме в День знань, міг би урочисто відкрити новий заклад. Але й цього разу святкової події не сталось. Прем’єр хоч і побував у дитсадку, та знову побачив лише порожні приміщення без дітей. Тож не залишалось нічого іншого, як поспілкуватися із працівниками і вручити їм подарунок до новосілля.

Високопосадовця запевнили, що в групах уже є необхідні меблі, а от устаткування для їдальні ще не довезли. За два тижні і його мали змонтувати. Але визначений термін минув, а садок все одно не запрацював.

Як розповідала 1 вересня керівник закладу Тетяна Бабич, ще до початку навчального року в садок взяли документи 75 дітей. Для малюків уже були ви-значені ясла, молодша, середня та старша групи. Здавалося, вже є все: ігрові кімнати, їдальня, харчоблок, медпункт, дитячий майданчик... Проте незадовго до завершення вересня з’ясувалося, що там усе ще не вистачає ліжок, стільців та інших меблів. І кажуть, це через те, що у кошторисі забракло коштів на їх придбання.
Таке пояснення частково спростував заступник голови Хмельницької ОДА Сергій Ткачук, розповівши, що проект дитсадка на замовлення сільської ради було виконано ще у 2011 році. Відтоді його корегували не раз, але тепер з’ясувалось, що начебто не вистачило ще сто тисяч гривень.

По селу навіть поповзли чутки, що частину меблів у садок завезли лише до приїзду високих гостей, аби ті все-таки змогли перерізати червону стрічку під час відкриття. Та оскільки цього не сталося, тепер їх можуть забрати. В ОДА це спростовують, кажуть: нічого із дошкільного закладу не забиратимуть. А якщо десь не вистачило коштів, то сільська рада могла б їх виділити і зі свого бюджету.

А поки посадовці розбираються, хто і що має ще докупити, деякі батьки та їхні малюки вже не чекають відкриття дитсадка — вони забирають звідти документи та віддають їх до найближчих міських закладів, які розташовані не так уже й далеко від села і місця роботи тат чи мам.

Чиновники додають: об’єкт уже зданий у ДАБІ, але для того, щоб заклад запрацював, його має взяти на баланс сільська рада. На це теж піде час, проте відповідні процедури ніхто не може оминути.

З розумінням до цього поставилися б і місцеві жителі. Але згадка про дитсадок, який відкривали-відкривали, та так і не відкрили, викликає лише посмішку. Адже всі сподівалися, що від практики, коли червоні стрічки на об’єктах місцевого масштабу перерізають найвищі державні посадовці, вже відмовились. А виявляється, вона все ще жива. Тільки «працювати» стала гірше.

Хмельницький.

Фото надано автором.