А це не тільки збирання соковитих яблук, ароматних грон винограду, солодких ягід малини, а й обробка ґрунту, посадка дерев, закладка овочів на зберігання та багато іншого...

Після збору малини можете видаляти пагони, які вже відплодоносили, щоб створити умови для кращого визрівання та закладки квіткових бруньок на однолітніх приростах поточного року. Деякі садівники зрізують старі гілки, коли ще є недостиглі ягоди, секатором вирізують якнайнижче, щоб не залишалися пеньки, які можуть стати домівкою для малинної молі. Разом зі старими пагонами видаляють і слабкі поточного року, які загущують кущ і не дадуть гарного врожаю в майбутньому.

Зібравши врожай овочів, звільніть город від залишків рослин, за можливості перекопайте. Також просапайте ґрунт біля ягідників (смородини, аґрусу, малини, полуниці), щоб за теплий період, що залишився, бур’яни не розрослися. Підпушіть землю та замульчуйте її перегноєм, торфом або компостом.

Закінчивши збір пізніх сортів яблук, груш, слив, приберіть з дерев підпори. За потреби видаліть сухі та хворі гілки, а місця зрізів замажте садовим варом.

Можете почати обкопувати пристовбурні кола дерев і вносити добрива, але дуже акуратно, щоб не пошкодити кореневу систему, краще це робити садовими вилами. Добрива закладають на глибину 10—15 см з розрахунку 5—7 кг органіки (компост, перегній) на один метр квадратний і 200 г деревної золи.

Вирушаючи у плодорозсадник за новими фруктовими саджанцями, пам’ятайте, що краще приживаються однолітки. Після викопування в саджанців зазвичай залишається невелика кількість мочок — їх необхідно зберегти. Під час перевезення саджанці пакуйте у вологу рогожу, мішковину або синтетичну плівку. Саджайте або в ями, або в траншеї. Після посадки через кожні 3—4 дні рослини поливайте.

Київська область.