Але проблеми в неї дорослі: ОТГ ще не переведена на пряме фінансування з державного бюджету, обіцяють — з нового року. Тож змушені обходитись власними коштами.

Своєрідною перевіркою об’єднаної громади на згуртованість стало розв’язання проблеми з капітальним ремонтом мосту через річку Горинь, який з’єднував села Звіздівку та Корчин. Напряму через міст між селами — два кілометри, а без нього, в об’їзд, селами Ставок, Злазне, Базальтове, Головин — цілих п’ятнадцять. Мостом добираються учні до школи у Звіздівку із Корчина і Чудвів.

Тож функціонування мосту дуже важливе для громади. Його побудовано у 2012-му для військових навчань, тому ніде на балансі він не значився. Відтак звертатися, щоб його капітально відремонтували, не було до кого. Міст потрух, став аварійним.

— Ми повинні були розраховувати лише на себе, — каже 28-річний голова Головинської ОТГ Олександр Бачук (на знімку), який, попри свій молодий вік, зумів організувати активних депутатів (усі 26, за словами керівника громади, беруть участь у розв’язанні проблем) і мешканців на капітальний ремонт мосту протяжністю 50,5 метра.

— Дуже багато зробив у відновленні мосту столяр Анатолій Крищук. А Сергій Марач організував підсобників, — каже Олександр Бачук. — Підключились лісгоспи — Костопільський, Рівненський, «Селянський Ліс», де директорами Олександр Мелещук, Володимир Білий, Віктор Москвич, а також депутат нашої ОТГ, головний лісничий Корчинського лісництва Петро Мирончук. Допомогли розпиляти деревину місцеві підприємці Анатолій Ткачук, Олег Каплюк, Микола Ляшко, Іван Кузьмич. Не стояли осторонь і наші депутати.

— Оскільки ми заздалегідь підготували всі матеріали, то капітальний ремонт дерев’яного мосту завершили за два дні, — каже молодий керівник молодої громади. — Нині люди залюбки користуються мостом. Щоправда, рух ним дозволено автотранспорту, що не важче 10 тонн.

Олександр Бачук назвав активи молодої громади: упорядкували п’ять сміттєзвалищ, організували вивезення сміття — раніше про це турбувалися самі жителі. Наступного року планують створити комунальне підприємство. Завершили облаштування внутрішніх вбиралень у Перетоківській школі, провели тендер на облаштування таких у Звіздівській, а також на капремонт Злазненської школи.

План восьми місяців за доходами Головинська ОТГ перевиконала на 400 тисяч гривень. Але Олександр Бачук бачить резерви для ще більших доходів. Адже в населених пунктах об’єднаної громади розміщені ПрАТ «Івано-Долинський спецкар’єр», малі підприємства, розвивається малий бізнес: дерево- та каменеобробка. Варто створити їм сприятливий клімат для успішної роботи — і буде результат.

Фото надано ОТГ.