Як зазначила ректор університету Ольга Поркуян, точкою відліку біографії вишу є 1920 рік, коли було створено Луганський народний технікум, невдовзі перейменований на Луганський вечірній робітничий технікум. Це був перший заклад освіти на Донбасі, на механічному та електротехнічному факультетах якого готували інженерів для машинобудівної промисловості. 1930-го вечірній робітничий технікум було реорганізовано в Луганський вечірній робітничий машинобудівний інститут. 8 травня 1993 року на базі інституту та кількох інших закладів освіти було створено Східноукраїнський державний університет, а 1996 року закладу надано IV рівень акредитації. 11 вересня 2000-го університет набув статусу національного. Ім’я відомого лексикографа Володимира Даля, який народився в Луганську, було присвоєно йому 13 листопада 2001 року.

Університет розташовувався в Луганську до жовтня 2014-го — через окупацію міста російсько-терористичними військами його було переміщено до Сєвєродонецька.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай у вітальному слові підкреслив особливу роль викладачів СНУ у формуванні нового кластера висококваліфікованих кадрів та вручив нагороди. Проректора з наукової роботи Едуарда Потапенка та проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародної діяльності Олександра Рязанцева відзначено Грамотами Верховної Ради України, колектив СНУ імені Володимира Даля — Вітальним листом Голови Верховної Ради України. Відзначено було й інших співробітників закладу.

Цього ж дня в Сєвєродонецьку відбулося погашення поштової марки, присвяченої століттю Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.