А де після цього зберігатимуться її радіоактивні відходи? Пошук могильника для їх захоронення у ФРН триває уже впродовж кількох років.

Минулого понеділка уряд оприлюднив проміжний звіт про можливі геологічні райони на території країни, який підготувала федеральна компанія із захоронення радіоактивних відходів (BGE). У ньому, зокрема, йдеться про те, що, відповідно до останніх досліджень, 90 округів Німеччини (54% від загальної території країни) мають для цього сприятливі геологічні умови. Майданчиків для могильників має бути не менш, ніж 10, і не більше, ніж 100. Ухвалять рішення про це до 2031 року, а запрацюють вони в 2050-му.

У звіті зазначається, що, крім геологічних умов, у цьому разі важливу роль відіграватиме кількість опадів в обраних місцях захоронення, а також дотримання вимог до поверхонь. Після ретельних наукових досліджень ґрунту розпочнеться спорудження пробного сховища. Крім Баварії, у списку BGE - Нижня Саксонія, Баден-Вюртемберг, Саксонія, Тюрінгія, Північний Рейн-Вестфалія і Гессен.

Федеральний міністр із питань довкілля Свенья Шульце вважає пошук місць для зберігання високорадіоактивних ядерних відходів завданням для суспільства загалом. У ньому, за її словами, беруть участь також і критики ядерної енергетики. Про це Шульце заявила в інтерв'ю виданню Rheinische Post, водночас зазначивши: «Ми не маємо починати гру з перетягування каната. Адже я знаю, що кожен прем_єр-міністр хоче, аби кожен могильник знаходився якомога далі від його регіону».

Тим часом сприятливі геологічні умови для захоронень є в 90 областях ФРН. Приміром, також кілька районів Баварії можуть бути підходящими для цієї мети, оскільки там є глина, соляні пласти, граніт. А ось щільність населення для первинного оцінювання можливого місця захоронення не має значення, бо це плановано вивчати лише на наступному етапі пошуку.

Усі регіони Німеччини, перелічені в списку BGE, мають прийнятні геологічні умови для безпечного зберігання радіоактивних відходів, ідеться в офіційній заяві німецького уряду щодо визначення їх місць захоронення. А газета Berliner Zeitung, вивчивши карту можливих місць будівництва могильників, знайшла їх навіть у районах столиці - Шпандау, Райнікендорфі та місцині поблизу берлінського аеропорту Шенефельд. «Мешканці Берліна від таких перспектив, мабуть, будуть у повному захваті!» -- іронізує видання, передбачаючи найімовірнішу реакцію на таке сусідство столичних жителів...

Берлін.