Мусимо заспокоїти читачів і навести інформацію з офіційного сайту Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

«...Міненерго та Уряд неодноразово наголошували, що в умовах складної соціально-економічної ситуації ціна електричної енергії для населення до кінця цього року залишатиметься незмінною...».

Нагадаємо, тарифи на електроенергію, що відпускаються населенню, встановлені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 26.02.2015 № 220. Згідно з документом, ціна на електроенергію становить (з ПДВ): до 100 кВт/год — 90 коп. за кВт/год, понад 100 кВт/год — 168 коп. за кВт/год.

«...збереження фіксованого пільгового тарифу на електричну енергію для населення в умовах нової моделі ринку електричної енергії здійснюється в рамках механізму ПСО, який було запроваджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії».

Додатково Міненерго інформує, що ціна на електричну енергію для населення в Україні не переглядалася з 2017 року і є найнижчою серед усіх країн Європи. Зокрема — в 1,2—2 рази нижчою, ніж у сусідніх країнах.

До того ж в. о. міністра енергетики України Ольга Буславець під час недавнього брифінгу зазначила, що Україна входить в опалювальний сезон з рекордними запасами палива, і він має пройти стабільно, навівши такі дані: «...з початку місяця в Україні вироблено електроенергії 10,1 млрд кВт/ год, що на 7,1 % більше від плану та на 0,2 % більше, ніж минулого року.

Найбільше електроенергії виробили АЕС України — 5,05 млрд кВт/год, або 50,1 %;

ТЕС та ТЕЦ виробили 3,4 млрд кВт/год та мають частку 33,8 % в балансі електроенергії країни;

ТЕС ГЕС та ГАЕС — 515,3 млн кВт/год, або 5,8 %;

ТЕС ВДЕ — 947,6 млн кВт/год, або 9,4 %;

ТЕС Блок-станції — 167 млн кВт/год, або 1,7 %.

На атомних станціях у роботі 10 із 15 атомних енергоблоків, 5 блоків перебувають у плановому ремонті...».

Що стосується заяв деяких «енергоекспертів», мовляв, підвищення тарифів — вимога МВФ, то, за словами міністра фінансів Сергія Марченка, в питанні тарифів на газ і електроенергію Міжнародний валютний фонд підтримує ініціативи Кабміну: «...питання прозорого тарифоутворення завжди було предметом інтересу МВФ...»