На знімку: Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час засідання Національної ради реформ.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков разом із Президентом Володимиром Зеленським та керівником уряду Денисом Шмигалем узяли участь у першому виїзному засіданні Національної ради реформ, що у вівторок відбулось у Вінниці.

Глава парламенту Дмитро Разумков під час виступу на засіданні зазначив: «Усе, що ми робимо, робимо заради наших людей, а вони живуть не тільки в Києві. Тому важливо проводити в регіонах виїзні засідання комітетів Верховної Ради, уряду, інших державних структур. Що більше будемо спілкуватися з людьми на місцях, то швидшими і якіснішими стануть реформи, то швидше досягнемо тих результатів, на які очікує суспільство».

Бізнес не може чекати місяцями дозволу чиновника

Однією з головних вимог до нової влади було здійснення низки реформ, нагадав глава парламенту.

— Коли минулого року відбулася тотальна зміна влади, то однією з ключових вимог, які перед нами ставили люди, була вимога реформ, — наголосив Дмитро Разумков. — Реформ у різних сферах, і одна з них — у сфері боротьби з корупцією. На жаль, це негативне явище пронизує багато галузей суспільного життя. Деякі з інституцій стають синонімами корупційних схем. На жаль, змушені констатувати, що боротьба з корупцією ще не завершена.

На думку керівника парламенту, такі засідання потрібні для того, щоб спільно змінювати на краще непросту ситуацію на рівні Верховної Ради в рамках прийняття законів, уряду, місцевої влади, інших інституцій.

Він також привернув увагу до створення можливостей для бізнесу чесно працювати на території нашої держави та нагадав, що це одна з передвиборних обіцянок, записаних у програмі Президента, а також у програмі партії «Слуга народу». Тож логічно, що це питання також значиться в порядку денному засідання як одне з найбільш актуальних.

— Переконаний, що присутні в залі представники парламенту та урядовці під час обговорення зможуть внести конкретні пропозиції щодо розв’язання цих проблем, — зазначив керівник парламенту. — Деякі з цих пропозицій будуть опрацьовані у стінах Верховної Ради вже найближчим часом, інші потребуватимуть глибшого доопрацювання, тому до них повернемося згодом, але я впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо подолати ті виклики, які стоять перед нами, перед державою.

Національна рада реформ винесла на обговорення питання, вирішення яких вимагає глава держави. Мова йде про зміну дозвільної системи в будівництві, надрокористуванні та під’єднанні об’єктів до електромереж. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав їх критично важливими. За його образним висловом, це ті «кліщі», що висмоктують кров із низки галузей економіки, не дають можливості для її швидшого розвитку, стримують надходження коштів до бюджету. Бізнес не може чекати майже рік на отримання дозволу від енергетиків, щоб під’єднати об’єкт до електромережі, або ще довше на розробку підземних надр. Посадовці зазначали, що вже найближчим часом ситуація у розв’язанні окреслених проблем зміниться на краще. Значну роботу у цьому плані проведено Офісом реформ спільно з народними депутатами, Кабміном, а також структурами, що надають необхідні документи.

Ремонтуватимуть аеропорт і палац Потоцьких

Перед засіданням Національної ради реформ Президент Володимир Зеленський оглянув низку об’єктів програми «Велике будівництво». Уже дорогою з аеропорту до міста зупинився біля шляхопроводу, прокладеного через залізничну колію на автотрасі міжнародного значення Стрий—Тернопіль—Кропивницький—Знам’янка. У нинішньому році планується завершити ремонт відрізку цієї автомагістралі на території Вінницької області. Ремонтні роботи тривають третій рік.

Глава «Укравтодору» Олександр Курбаков повідомив, що нинішнього року на Вінниччині заплановано відремонтувати майже 105 кілометрів доріг та вісім мостових споруд. Зокрема, шляховики не припиняють роботи на ще одній трасі міжнародного значення — Виступовичі (Білорусь)—Житомир—Могилів-Подільський (кордон з Молдовою). Завершення ремонту заплановано на 2021 рік.

В. Зеленський також побував у капітально реконструйованому комунальному закладі «Спорткомплекс «Здоров’я». Його особливість у тому, що передбачений для людей з інвалідністю. Тут тренуватимуться, зокрема, параолімпійці, займатися зможуть люди на візках (у Вінниці є така команда регбістів). У закладі здійснюватимуть також реабілітаційно-тренувальні заходи. Керівник країни поспілкувався з головою ГО «Гармонія» Людмилою Нецкіною.

У спорткомплексі відбувся брифінг для журналістів. Одне з питань стосувалося ремонту злітної смуги та інших об’єктів міжнародного аеропорту «Вінниця». Глава держави відповів так: «Ми відремонтуємо всі важливі аеропорти країни. За моєї каденції побачите оновлений 

аеропорт у Вінниці». Уточнив, що одночасно з програмою «Велике будівництво» запрацює ще одна — «Велика реставрація». В її рамках відновлюватимуть історичні споруди. До їх переліку ввійде пам’ятка архітектури державного значення палац Потоцьких у Тульчині.

Студенти запропонували Президенту взяти під свій патронат фінал світової першості з програмування

В. Зеленський не приховував задоволення від зустрічі зі студентами Вінницького національного технічного університету (ВНТУ). До речі, у виші на нього чекала несподівана пропозиція. Керівнику держави запропонували взяти під патронат проведення фіналу престижних змагань — світової першості серед студентів з програмування (ICPC). Його проведення заплановано в Україні у 2022 році.

Ректор вишу Володимир Грабко розповів, що наша держава вперше виборола таке право. ВНТУ вже понад п’ять років є одним з майданчиків для півфінальних турнірів ICPC серед команд країн Південно-Східної Європи. Своє прохання студенти підтвердили оригінальним запрошенням, яке вручили поважному гостю.

— Ви цього хочете? — запитав керівник країни. — Тоді ми предметно обговоримо вашу пропозицію.

Вінниця.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.