Садівники закінчують збирання винограду, який вражає різноманітністю сортів. Ця солодка ароматна ягода має не тільки прекрасні смакові якості, а й містить цілий спектр вітамінів, мікроелементів, легкозасвоювані вуглеводи та фруктові кислоти — винну, мурашину, яблучну.

Усі види винограду можна вважати корисними через високий вміст міді та калію, завдяки яким він має антибактеріальні властивості, підвищує захисні сили організму, сприятливо впливає на роботу мозку та нервової системи. І білий, і темний виноград надають енергії, сил та допомагають організму боротися із хронічною втомою і шкірними захворюваннями.

Виноград забезпечує профілактику захворювань серця, щитоподібної залози, запобігає появі пухлин, є натуральним очисником, допомагає організму впоратися з вірусами та інфекціями. Вітаміни групи В допомагають боротися зі стресом і загострюють концентрацію уваги.

Проте корисні властивості темних і білих сортів винограду трохи відрізняються.

Білі сорти винограду багаті на фосфор, кальцій, цинк, магній. Ці ягоди здатні усунути закислення організму, поліпшити концентрацію уваги, знизити тиск, забезпечити профілактику остеопорозу.

Темні сорти — джерело заліза, завдяки чому підтримують у нормі рівень гемоглобіну в крові, корисні для тих, хто страждає від анемії. Йод регулює роботу щитоподібної залози, а бор — корисний для здоров’я жінок.

Виноград синіх сортів стимулює секрецію травного соку, має жовчогінні властивості, позитивно впливає на судини, на роботу серця, у ньому є антиоксиданти, що тонізують, і антибактеріальні компоненти. Темні сорти захищають організм від вільних радикалів.

Зелений виноград рекомендовано при захворюваннях нирок, проблемах з травленням, підвищеній утомі, катаракті. У ньому багато вітамінів і флавоноїдів.

Ягоди зеленого винограду корисні астматикам і людям із серцево-судинними захворюваннями.

Дієтологи радять їсти ягоди з кісточками та зі шкіркою, які сприяють очищенню кишечника від шлаків. У кісточках винограду оптимальна кількість вітамінів А, Е, К та природних олій, які використовуються для омолодження організму.

Цікаво, що в домашньому винограді із дрібними кислуватими ягодами може бути більше вітамінів, ніж у солодкому сортовому.

І, звичайно ж, у всьому треба знать міру. Так і з виноградом важливо не перестаратися. До ягоди з обережністю треба ставитися алергикам, людям із захворюваннями нирок, шлунково-кишкового тракту, а також тим, хто проходить певний курс лікування, треба радитися з лікарем.