Треба подбати про нормальну вентиляцію підвального приміщення заздалегідь. Температура в льосі не повинна підніматися вище 5 градусів.

Для зберігання картоплі краще використовувати засіки або дерев’яні ящики. Перед закладкою бульби треба висушити й перебрати.

Пізньостиглі сорти капусти прибирають із городу з настанням заморозків. Капусту виривають із коренем або підрізають біля землі та знімають із неї більшість верхніх листків.

Найпоширеніший спосіб — підвішування качанів до натягнутого дроту або балки. Важливо, щоб капуста не стикалася зі стінами та іншими поверхнями.

Також качани капусти можна укласти пірамідкою: поклавши на два нижні качани ще один. Так можна легко контролювати її стан.

Готуючи пізні сорти буряка для зберігання, намагайтеся мінімально пошкоджувати коренеплоди, не обламувати хвостики.

Урожай треба провітрити кілька днів, після чого можна ховати в засіки або в дерев’яні ящики.

Щоб зберегти коренеплоди до весни, їх треба укласти в сухий пісок, так вони не тільки краще збережуться, а й у разі псування одного з них інші залишаться цілими.

Важливо зазначити, що буряк добре зберігається разом з картоплею. Можна зробити засіку з перегородками, можна чергувати ящики, а можна розкласти коренеплоди буряка просто по картоплі — вона забере зайву вологу.

Дуже вимоглива до умов зберігання морква. Тут особливе значення має правильне збирання та ретельне просушування коренеплодів. Перевірений метод зберігання — у ящиках, пересипавши кожен шар піском.

Зберегти моркву свіжою можна й у хвої — до її складу входять феноли, які запобігають гниттю коренеплодів. У дерев’яні або картонні ящики шарами укладають моркву та пересипають сухою хвоєю.

Також морква добре зберігається в мішках із цибулинням. На дно мішка укладають лушпиння, потім шар коренеплодів тощо. У такому середовищі морква не гниє та не пошкоджується паразитами. Мішки зав’язують і підвішують або укладають на полицю.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.