На цьому наголошує народний депутат від фракції «Слуга народу», заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Парламентарій входить до міжвідомчої групи, яка покликана займатися питаннями добудови житлових комплексів та захистом інвесторів, постраждалих від афер на житловому ринку.

«Для того, щоб вирішити проблему, ми підготували законопроект, який не дозволить забудовникам продавати житло без відповідної реєстрації у державному реєстрі, — наголосила О. Шуляк. — Також законопроектом ми створюємо відповідні запобіжники, щоб унеможливити взагалі подвійні чи потрійні перепродажі майбутніх квартир. І головне — ми вводимо так звану гарантовану частку — квадратні метри, які забудовник зможе продати тільки тоді, коли будинок буде повністю введений в експлуатацію».

У сфері правового регулювання цих питань нині діє понад два десятки нормативних актів. Деякі з них ухвалювалися ще в часи УРСР, як от, наприклад, Житловий кодекс. Законотворці ставлять собі за мету створити механізми для прозорого та більш безпечного залучення коштів фізичних та юридичних осіб у будівництво. Хочуть також забезпечити ефективне вирішення проблем банкрутства юридичних осіб — замовників будівництва та забезпечити належну охорону об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості, права на які зареєстровано за спадкодавцем в Державному реєстрі прав на нерухоме майно тощо.

Укладаючи договір, який передбачає фінансування будівництва, більшість інвесторів нині мають дуже обмежену інформацію про об’єкт, наявність у забудовника права на виконання будівельних робіт, проектної документації реального стану будівництва... Як наслідок — інвестори тривалий час не можуть отримати у власність придбане майно чи повернути собі кошти. Законодавці хочуть мінімалізувати такі ризики, а заодно і ризики, пов’язані зі змінами технічних характеристик об’єкта без згоди інвестора, подвійним перепродажем, оскарженням права власності тощо. Законотворці також прагнуть створити умови для прозорого залучення коштів фізичних та юридичних осіб у будівництво і дати гарантії добудови об’єкта у разі фінансової неспроможності замовника.

Законотворці вказують і на те, що для врегулювання питань, пов’язаних із реалізацією запропонованих ними змін, одночасно доведеться вносити зміни до Податкового кодексу. Поки що у вигляді законопроекту їх ще немає. А от зміни, які стосуються прав кредиторів об’єктів будівництва, вже розміщено на сайті Міністерства розвитку громад та територій. Учасники міжвідомчої групи закликають громадськість узяти участь у його обговоренні, яке розпочалося 5 жовтня і триватиме впродовж місяця. Олена Шуляк у зверненні, розміщеному на сторінці фракції «Слуга народу» у Фейсбуці, зокрема, наголошує: «Будь ласка, читайте, долучайтеся і подавайте свої пропозиції для того, щоб у майбутньому захистити всіх інвесторів, які вкладають свої кошти в будівництво житла». Очікується, в парламент цей документ потрапить одночасно зі змінами до Податкового кодексу.