А ті, хто все-таки ризикнув, сходів майже не отримали. Не врятував і дощ, який пройшов локально в період сівби, оскільки був не дуже ефективним. Про це розповів «АПК-Інформ» голова Асоціації фермерів і землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський. Для того, щоб паростки пробилися, тих опадів вистачило, однак на розвиток — ні.

Звичайно, є ймовірність, що більш пізні посіви ріпаку ще зійдуть, однак надії на це дуже мало.

Анатолій Гайворонський зазначив, що нині аграрії завершують сівбу озимої пшениці та ячменю в перервах між дощами. І ті, хто вийшов на поля першими, завдяки довгоочікуваним опадам уже одержали сходи зернових.

«Вологи посівам поки що вистачає, а оскільки найближчим часом також прогнозують дощі, сподіваємося, що сходи колосових в області будуть гарними», — каже Анатолій Гайворонський.

Регіон традиційно є лідером з посівних площ під озимими культурами. Так, за інформацією Державної служби статистики, під урожай 2020 року озимими зерновими було засіяно 602,7 тис. га — 8% від загальної площі під цими посівами в країні.

Частка області в посівах озимого ріпаку становила 11%, або 117,6 тис. га в абсолютному вираженні.

Згідно з оперативними даними Мінекономрозвитку, у рамках нинішньої кампанії в Дніпропетровській області озимими зерновими культурами планується засіяти 594 тис. га, що лише на 1% менше від торішнього показника. У сегменті озимого ріпаку прогнозується скорочення посівів до 105 тис. га.

Дніпропетровська область.