Цілу низку перевірок провели в Запоріжжі регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України із прав людини в Запорізькій області Ірина Карпенко та регіональний координатор взаємодії із громадськістю Сергій Бізденежний. Серйозні порушення було зафіксовано в КП «Водоканал» Запорізької міськради і КЗ «Запорізький геріатричний пансіонат» Запорізької обласної ради.

Так, під час перевірок було встановлено, що вода, яку постачає містянам «Водоканал», показує перевищення норм за санітарно-хімічними показниками. Причому вдвічі більше, ніж торік: значно перевищені норми з хлороформу й окиснюваності. Крім того, комунальники занадто вільно розпоряджаються міською землею, а також здійснюють несанкціоновані викиди в повітря.
Низка земельних ділянок, на яких підприємство здійснює господарську діяльність, не мають правовстановлюючих документів. У зв’язку із цим, не встановлено зони санітарної охорони водних об’єктів (водозабори, майданчики водопровідних споруд, водопідвідні канали). Також не винесено межі території земельних ділянок під муловими майданчиками, відвалами мулових осадів і полями фільтрації на острові Хортиця.

Комунальна установа «Запорізький геріатричний пансіонат» Запорізької обласної ради функціонує з 1971 року. Вона розрахована на 210 осіб, на час моніторингу тут перебували 203 особи, з них з інвалідністю — 113.

Основним завданням пансіонату є забезпечення умов для проживання, соціально-побутового обслуговування, надання медичної допомоги громадянам похилого віку та з інвалідністю.

Перевіряльники виявили невиконання мінімальних норм забезпечення предметами, матеріалами й інвентарем людей похилого віку.

Співробітники пансіонату (22 особи) не проходили обов’язкового медичного огляду із травня 2020 року, бо відсутні записи в санітарних книжках. Не організовано належний санітарно-епідеміологічний контроль у частині проведення кварцування в приміщеннях медичного блоку установи та фіксацію проведення такого кварцувания.
«Відповідним чином не організована та відсутня належна робота психолога», — зазначають перевіряльники.

Детальні звіти спрямують до зацікавлених відомств для негайного реагування та виконання наданих рекомендацій.

Запоріжжя.