Головне — зібрати

«Про підсумки сезону говорити ще зарано. Рік специфічний, бо через травневі заморозки втратили десь 15% урожаю за всіма культурами. Частину полів ще й замулило після червневої повені. Зменшення валового збору зерна та бобів компенсує висока ціна. Приміром, тонна пшениці ІІ класу — на рівні 7 тис. грн, а торік була 5 тис. грн. Підвищений попит на зерно із західних регіонів — через посуху в південних областях. А зібраний ріпак уже й реалізували, бо треба обігові кошти на сільськогосподарські роботи і виплату орендної плати», — коментує ситуацію голова ФГ «Прометей» Орися Книшук (на знімку).

У господарстві через дощі досі не зібрали всю сою та соняшник. Не настільки важливо, яка врожайність культур. Головне — в полі не залишити. Осіннє сонце — не весняне. Щоб комбайни зайшли на площі, треба два дні погоди. А тут дощі не дають.

Картопля в ФГ «Прометей» вродила під 300 ц/га. Реалізують по 6—7 грн за кіло. Нині немає засилля білоруської, як торік, коли був неврожай. Імпортерам вигідно буде завозити, коли ціни підскочать.

У «Прометеї» ще не всю бульбу зібрали. Осінні зливи перезволожили та утрамбували землю, ґрунт не розсипається. Комбайнами в поле неможливо зайти — забиваються. Доводиться копати вручну. Жіночих рук на все не вистачає, бо треба рвати й помідори. Через травневі заморозки змістилося дозрівання теплолюбних овочів. Томати тріскаються, ціни на них уже впали, як і попит.

Капуста цьогоріч не дає бажаного результату. Її в господарстві ще не ріжуть. Сподівання на погідний листопад та початок зими. Отоді дійдуть руки ще й до моркви та столового буряка.

Справу продовжують сини

Озимий ріпак у ФГ «Прометей» зеленіє суцільним килимом. Орися Книшук каже, що доведеться навіть стримувати ріст стебла, щоб краще розвивалася коренева система. Тоді рослини краще ввійдуть у зиму і навесні вегетуватимуть добре. Озима пшениця дала дружні сходи, але не всі площі ще засіяли. Знову ж дощі на заваді.

Орисі Володимирівні цьогоріч довелося жнивувати та сіяти без чоловіка. Петра Васильовича не стало 13 червня, за два тижні до 60-річного ювілею. І хоч він останніми роками очолював Матеївецьку ОТГ, як досвідчений сільгоспвиробник допомагав порадами і в господарстві дружини.

Родинну справу Книшуків продовжують сини Василь та Богдан. Кожен має свою нішу в аграрній сфері, та для матері вони — велика підмога. Особливо це відчутно тепер. Та й колектив фермерського господарства згуртований, давно стали великою родиною.

Тримаються купки

«Дбаємо, щоб наші працівники пишалися роботою в господарстві. Десять молодих механізаторів залюбки працюють на новій техніці. Стримуємо їх від закордону гідними зарплатами. Так само підняли оплату овочівникам і тим, хто займається реалізацією нашої продукції», — каже Орися Книшук.

Важливі й соціальні проекти ФГ «Прометей». Це співфінансування ремонтів доріг, об’єктів соціальної інфраструктури: дитсадків та майданчиків, шкіл, стадіонів, сільських медзакладів. Відчутна підтримка після повені, адже господарство надає техніку для ліквідації наслідків стихії. А велика вода наробила багато лиха на території поблизу Прута. Коли прорвало дамбу між селами Борщів та Семаківці, там та в сусідньому Хлібичині вода підтопила будинки і присадиби. А коли відступала, то замулила сільгоспугіддя. В Іллінцях і Троїці селяни мають державні акти на свої наділи, але земля дедалі більше стає непридатною для рослинництва.

«Ми забезпечили доставку питної води, продуктових наборів постраждалим, особливо людям похилого віку. Адже допомога від держави була мізерною, враховуючи жахливі наслідки стихії. Компенсація надійшла тільки за зруйноване чи пошкоджене житло, а за втрачений урожай і живність — ні. І зараз ми готові допомагати технікою всім, кому треба. Багато людей звертається і з особистих питань, особливо на лікування. Не відмовляємо. Адже тримаємося купки і в біді, і в радості», — підсумовує Орися Книшук.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.