Михайло Шкварок.

Ще за часів Союзу потужний на цих теренах колгосп численні схили відвів під садівництво.

Зрештою, Городенківський район розташований у межах Дністровського каньйону, тож такий рельєф тут майже в кожному селі. Садівництво та ягідництво посідало чималу нішу в агровиробництві. Та з розвалом колгоспів плодові насадження потрапили під розпаювання. Спочатку селяни раділи із кількох рядів дерев, що дісталися їм як майно. Та дуже швидко виявилося, що доглядати за ними нікому. Отак і занепали сади в більшості населених пунктів.

Так само могло статися і в Ясеневі Пільному. Колись розкішний горішник, черешнево-сливово-вишнево-яблуневі сади заростали хащами. Спочатку сільськогосподарський виробничий кооператив «Ясени» взяв в оренду ці насадження, опісля — фермерське господарство «Гарант Агро-М».

Свого часу сад давав добрі врожаї. Та свою високу продуктивність через три десятиліття вичерпав, бо закладений ще в 1990 році. Однак цілком не втратив, тож навіть були спроби рейдерського захоплення ласого шматка. Та місцеві фермери вистояли у війні...

Протягом десяти останніх років 70 га саду орендує «Гарант Агро-М». Хоч половина площ не дає прибутку, дерева треба викорчовувати.

«Фермерське господарство спеціалізується на вирощуванні зерняткових і кісточкових фруктів. Садівництво — непроста справа. Примхи погоди тут особливо відчутні. Приміром, травневі заморозки знищили зав’язь на двох третинах площ із яблунями. Урожай втрачений. Це ж не сільгоспкультури, які ще можна пересіяти... А тут нема добірних плодів — нічого навіть зривати. Струшуємо та здаємо на завод для переробки. Приймають по 3,5 грн за кіло. Це ще добре, бо хоч є за що оренду витягнути. Бо торік було по 1,2 грн/кг», — розповідає голова ФГ Михайло Шкварок.

Маючи досвід співпраці із переробним заводом, Михайло Шкварок приймає яблука і в односельців. Звісно, не сортові, які можна реалізувати дорожче, а падалицю. Її збут актуальний, бо в кожному домогосподарстві є сади. Краще зібрати плоди, ніж боляче дивитися, як усе перетворюються на гниль.


Садівництво цьогоріч не дало прибутків. Компенсували втрати багатим урожаєм зернових культур. Вчасно зібрати вирощене та посіяти озимину допомагає команда господарства і потужна техніка.

ФГ «Гарант Агро-М» орендує 20 га ріллі. Вирощують різні культури. Важливо, що розширювали земельний банк за рахунок невеликих площ та городів, які потужні фермери не беруться обробляти. Деякі ділянки були заліснені, на неужитках, то спочатку розкорчовували. Для багатьох селян, особливо старшого віку, краще віддати свої наділи в оренду, ніж самим обробляти. Тож тут господарство виконує важливу соціальну функцію.

Михайло Шкварок — із поважної в Ясеневі Пільному родини. Батько Михайло — ветлікар, дідусь Автустин був відомим столяром. Мама із багатодітної та поважаної родини Мандриків, дідусь Микола — також відомий у селі фермер. Дружина Світлана — юрист і помічник бухгалтера в потужному СВК «Ясени», яке очолює її батько Василь Келець. У такому оточенні аграріїв Михайло гартується, набирається досвіду.

Важлива соціальна складова ФГ «Гарант Агро-М». Це підтримка місцевої футбольної команди та загалом сільського спорту, ремонт власними силами сільських вулиць, допомога дитсадку та школі. Михайло Шкварок повністю оновив два класи, де навчалися сини Михайло та Володимир, придбали із дружиною меблі, плазмові телевізори.

Вагома допомога сім’ї Шкварків місцевій церкві. Старий дерев’яний храм у Ясеневі Пільному кілька років тому згорів, за короткий час громада на чолі із о. Романом Капріяном побудувала новий.

Священик підкреслює, що молодий підприємець відгукується на різні потреби, великий патріот свого села. Вкладені надбання залишать по собі пам’ять на віки.

«Михайло Шкварок — перспективний фермер. Колись і я таким молодим починав господарювати на землі. ФГ «Гарант Агро-М» — сумлінний платник податків. Дає робочі місця. Важливо також простежувати, як витрачаються кошти, щоб працювали на розвиток села», — підсумовує Іван Приймак, голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.