Одним із двох стаціонарів обласного центру, які приймають пацієнтів із таким діагнозом, є міська клінічна лікарня імені Тропіних. З 160 ліжко-місць, відведених для «ковідних» хворих, тут уже заповнено 47. Відповідно, й потреба в рідкому кисні тут зросла зі ста до семисот літрів на добу, а вартість його закупівель підстрибнула з тридцяти до 250 тисяч гривень на місяць. Та оскільки COVID-19 у регіоні поширюється вкрай загрозливими темпами, незабаром ця потреба взагалі може підвищитися втричі. І вже очевидно, що задовольнити її буде досить складно.

— На Херсонщині немає жодного підприємства, яке виробляє рідкий кисень у потрібних нам обсягах. А постачальник з іншого регіону, з яким ми давно працюємо, надіслав лист, що його технічні можливості не дозволяють надалі збільшувати обсяги постачання. До того ж потреба в кисні просто на очах збільшується і по всій Україні, — зазначив генеральний директор клінічної лікарні імені Тропіних Херсона Леонід Ремига.

На думку медиків, єдиним виходом із ситуації є використання кисневих концентраторів, що виробляють життєдайний елемент на місці. У лікарні імені Тропіних їх є тільки чотири, а необхідно не менше десяти-одинадцяти. Один такий апарат, що виробляє десять літрів кисню на хвилину і задовольняє потреби чотирьох хворих, коштує майже 170 тисяч гривень. Та навіть не в грошах справа — вони є. Питання в тому, що купівля такого обладнання — це тендерні процедури, підписання договорів із постачальниками, очікування доставки придбаного товару. А очікування, розтягнуте на кілька місяців, означає, що хтось із пацієнтів до прибуття кисневих концентраторів може і не дожити. Тож смертність від коронавірусу на Херсонщині ще зросте.