Попри те, що в більшості європейських держав заявили, що повернення до весняного локдауну не буде, оскільки два місяці «зупинки» в житті країн дорого коштували національним економікам та боляче вдарили по бюджетах громадян, проте різке збільшення кількості хворих на COVID-19 та серйозний тиск на національні медичні системи (в деяких країнах навіть більший, ніж навесні) змушують владу знову повертатися до непопулярних методів. Життя і здоров’я громадян — цінніші.

Учора локдаун оголосили в Чехії. Людей зобов’язали носити маски. Також буде закрито магазини, де не продають товари першої необхідності, та перукарні. Таке рішення ухвалили після того, як 20 жовтня в країні зареєстрували «коронавірусний» рекорд — за добу захворіло майже 12 тисяч осіб, з яких більш як 1500 — у Празі, повідомляють Novinky.

Але про запровадження локдауну першим у Європі у вівторок оголосив уряд Ірландії. Локдаун почав діяти о 00 годині 21 жовтня. Припинили роботу магазини, що не торгують товарами першої необхідності, повідомляє ВВС. Закрито перукарні, ресторани можуть продавати їжу тільки на виніс. Однак вирішили поки що не закривати школи та садки. Продовжать роботу і промислові підприємства. Компанії закликали перевести працівників на дистанційну роботу. Без нагально потреби заборонено виходити з дому, а для занять спортом — у межах п’яти кілометрів від домівки. Зустрічі з людьми, які не проживають разом, можливі лише на дворі та в межах 5 км.  Такі самі жорсткі обмеження запроваджено в Уельсі (Велика Британія), передає ВВС.

Тим часом у Бухаресті (Румунія) на два тижні закрили ресторани, розважальні заклади і перевели школярів на дистанційне навчання, інформує Digi24. В громадських місцях, в тому числі на вулиці, можна перебувати лише в масці.
В Італії уже другий регіон оголосив про намір з вихідних запровадити комендантську годину. Глава регіону Кампанія Вінченцо де Лука повідомив, що «це означатиме блокування всіх активностей і мобільності з цих вихідних». До речі, більш як 80% італійців підтримують жорсткий карантин та масковий режим у громадських місцях, інформує «Європейська правда». Нагадаємо, що Італія одна з країн, що найбільше постраждала під час першої весняної хвилі коронавірусу.

Згідно з даними сайту worldometers.info, вчора в світі було зафіксовано 41 093 940 випадків COVID-19, 1 130 531 людина померла від його ускладнень, 30 655 537 видужали.