До роботи були покликані відомі історики та археологи. І це дало чудовий результат: найточніше відтворено макети усіх фортець. Для цього слід було добре вивчити першоджерела. Ще одна особливість — мініатюри, створені з оригінальних матеріалів, з яких були колись споруджені справжні замки. Мало того: дотримано однаковий розмір усіх будівель — зменшення витримано у масштабі 1:135. А це означає, що глядач може порівнювати, яких розмірів сягала та чи інша фортеця, який вигляд мала з усіх боків, чим відрізнялася від іншої...

За словами керівників «Іршавщини», за тиждень вони хочуть додати до експозиції ще два об’єкти. А наразі можна подивитися на сім «маленьких замків». Це — Ужгородський, Мукачівський «Паланок», Виноградівський, Броньківський, Середнянський, Чинадіївський «Сент-Міклош» та Бодулів.

Звичайно, що ця атракція у мальовничому та багатому на історичні пам’ятки і знаному з давніх часів селі Довге ще більше приваблюватиме мандрівників. Адже тут і так чимало старовинних будівель і писемних джерел, що дихають минувшиною.