Про це повідомила посол з особливих доручень політичного директорату Міністерства закордонних справ України Лариса Герасько, інформує «Інтерфакс-Україна».

«Також відбувається порушення міжнародного гуманітарного права, як переселення російською владою власного населення на територію АРК. За інформацією міжнародних організацій, понад 140 тисяч росіян змінили місце реєстрації на Крим», — повідомила дипломатка. Таким чином, Л. Герасько наголосила, що Росія порушує в окупованому Криму цивільні права.

«Згідно з Гаазькими конвенціями, Росія як держава-окупант не має права нав’язувати своє громадянство. Але, як ми всі знаємо, РФ автоматично розповсюдила своє громадянство на всіх громадян України в Криму й осіб без громадянства. Це рішення мало абсолютно негативні наслідки для прав на проживання та свободу пересування», — зазначила вона.

За словами представниці МЗС, також у Криму спостерігається порушення прав на правосуддя, оскільки Росія як окупаційна держава не виконала жодної статті гаазьких конвенцій і не зберегла законодавства України на території Криму. «Ба більше, після так званого референдуму 2014 року Росія перекваліфікувала вже винесені вироки за власним законодавством і навіть почала застосовувати законодавство для боротьби з екстремізмом і тероризмом на випадки, які сталися до окупації Криму», — додала Л. Герасько.

Вона зазначила, що РФ порушує в окупованому Криму основоположне право на життя, свободу і безпеку, уможливлюючи насильницьке зникнення людей. За час окупації в Криму зникли більше 40 осіб, серед них проукраїнські й кримськотатарські активісти, журналісти.

Водночас Л. Герасько визнала, що, хоча міжнародні організації констатують у доповідях порушення прав людини, міжнародного гуманітарного права в Криму і закликають РФ припинити такі порушення, але ефективних механізмів для примусу РФ дотримуватися положень міжнародного права не існує.