На знімку: роздобути таке приміщення в самому центрі Бобринця кетрисанівцям навіть у найкращому сні не снилося. А скептики кажуть, що від адмінреформи толку немає...

Але... Про все по порядку. 22 вересня відбулася 28-ма позачергова сесія Бобринецької районної ради сьомого скликання. Засідання провела її голова Олена Гадемська. В роботі пленарного засідання також взяли участь заступник голови райдержадміністрації Людмила Салоїд, керівники структурних підрозділів РДА. Про це повідомлялося на офіційному сайті райради.

Серед інших, депутати ухвалили рішення про надання згоди на безплатну передачу нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл та міста Бобринецького району до... комунальної власності Кетрисанівської сільської ради. Здавалося б — нічого особливого. Проте, як стало відомо, йдеться про передачу... адмінприміщення по вул. Незалежності, 80 (адміністративний будинок, де розташовані районна та міська ради, райдержадміністрація, редакція районної газети), і комплексу будівель у Бобринці по вул. Соборна, 78 (районна друкарня).

Голові райради доручили створити комісію з приймання-передачі майна, а комісії, відповідно, здійснити таку передачу відповідно до норм чинного законодавства.

Своє заперечення щодо передачі в Кетрисанівську сільраду об’єктів, розташованих у Бобринці, відразу висловив міський голова. Він назвав це рішення незаконним та повідомив, що готуються відповідні судові позови. Голова також наголосив, що й адмінприміщення, й комплекс будівель є спільною власністю територіальних громад міста і сіл району, а не однієї Кетрисанівської сільради. Крім того, куди потім іти міській раді — у прийми до села Кетрисанівка (райради та РДА, зрозуміло, з часом уже не буде, чого не скажеш про міську раду і редакцію. — Авт.)?

А як бути з комунальним підприємством районної ради «Дім Бобринець»? Куди чи кому передадуть його? Та й взагалі — яка причина такої раптової передачі? Не приховують свого обурення й багато місцевих громадських активістів, і скандал розгорається, бо сесія відбувалася, ніби таємна інавгурація Лукашенка. Тож чекатимемо на правову оцінку рішення райради, прийняте на позачерговій сесії.

Дивно, але ще одну будівлю в центрі Бобринця по тій же вулиці Соборна, де обвалилися цегляні стіни, райрада Кетрисанівці чомусь не передала. Цей «набуток», найімовірніше, залишиться міській громаді.

Про «позачергову передачу» ніхто не повідомив і ТОВ «Бобринецьке РВО «Новий день» (газета «Честь хлібороба»), яке в комплексі будівель відповідно до рішень ради майже десять років здійснює друкарську справу та зберігає комплекс, зокрема і від руйнації. Виробництво тут тепер треба «позачергово» припиняти, а працівників, задіяних на ньому, — «позачергово» звільняти?! В офіційно встановлені терміни треба розривати й договірні умови з партнерами. Так депутати тихцем і нашвидкуруч «подбали» про місцеве виробництво і робочі місця. Територія комплексу будівель, в т. ч. — двоповерхове приміщення на розі Соборної та Паркової кілька років поспіль були мало задіяні, адже в паперово-бланковій продукції в часи сучасних технологій потреби майже немає. У 2017 році керівництво РВО «Новий день» зверталося до райради з проханням передати комплекс в оренду відповідно до Закону про реформування комунальних ЗМІ, але отримали відмову. Об’єкт виставили на «аукціон», але в оренду його ніхто не взяв. Тож аби спритні ділки не розтаскали комплекс по шестерні й цеглині, його передали редакційному об’єднанню на зберігання, так би мовити — до кращих часів. Неодноразово наголошувалося на необхідності завабити сюди суб’єкти господарської діяльності або бюджетні організації, наприклад, міський відділ освіти. Однак бізнес до цієї комунальної власності інтересу не проявив, а бюджетникам нічого не надали.

Бобринецька районна друкарня нині єдина діюча з усіх районів Кіровоградщини. Подібних немає вже ні в Олександрії, ні в Знам’янці, ні в Світловодську... Старе, але добротне обладнання, передане колись колективом на чолі з колишнім директором Олександром Скнарою, який заслуговує на велику повагу, і тепер працює. Тут багато років незмінно друкується й газета «Честь хлібороба», на відміну від інших газет області, які друкуються або в Кропивницькому, або в Черкасах, або в Кривому Розі чи інших великих містах. В районі ж це, по суті, — єдине промислове підприємство, де хоч щось виготовляється.

Чи освоїть Кетрисанівська сільрада специфіку друкарської справи? Навряд. Після акту-передачі унікальну друкарню, вірогідно, теж знищать. Що з’явиться на її місці: чергові склади-ангари, перевалочна база, якийсь маєток чи територія традиційно заросте чагарниками та обліпиться смітниками — нині невідомо.

От такий собі «дарунок» до свята зробила районна влада і районні депутати жителям міста й Бобринецькій ОТГ. Такий «слід на землі» залишає по собі остання районна рада Бобринецького району.

Фото Віталія МОСКАЛИКА.