Тема цьогорічного заходу: «Вакцина свободи проти вірусу поневолення».

Як зауважив голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк: «Ми вирішили провести цю дискусію, незважаючи на те, що увесь світ нині знаходиться у певному шоці — від пандемії та від того, що доводиться боротися за виживання. Але ми вирішили не здаватися, як і весь цивілізований світ. Ми боремося і проти вірусу COVID-19, і проти вірусу диктатури та авторитаризму. Україна як ніхто знає, що таке боротьба за свободу».

Форум зібрав на дискусійних майданчиках українських та міжнародних політиків, а також представників дипломатичного корпусу. Організатори дотрималися суворих заходів безпеки. У залі були присутніми тільки спікери, а всі решта долучалися до роботи в онлайн-форматі. Традиційно Київський безпековий форум розпочали з Державного Гімну, який акапельно виконала «Хорея козацька».

Країна, де війна відбувається паралельно на різних фронтах

Олена Кондратюк (на знімку), ведучи мову про роль України на європейському просторі, виділила необхідність створення нового плану для східної Європи. Його ключовим елементом має стати повноцінне членство нашої країни у Європейському Союзі та НАТО. «У цих стратегічних процесах Верховна Рада має відігравати визначальну роль — формувати стратегію та здійснювати належний парламентський контроль за процесами європейської та Євроатлантичної інтеграції, -сказала вона. — Адже саме до повноважень парламенту належить визначення засад внутрішньої та зовнішньої політики. Україна нині — це країна, де війна відбувається паралельно на різних фронтах. Це російська агресія, коронавірус, корупція, зневіра. Як на мене, це найбільші виклики, які є в країні».

За словами заступниці Голови Верховної Ради, від виборів до виборів українське суспільство живе великими сподіваннями на зміни та появу політики нової якості. Тому величезною є відповідальність усіх гілок влади, яка не має права розкидатися довірою своїх громадян. «На жаль, ми бачимо, що майже 70 відсотків українців у жовтні 2020 року вважають, що Україна рухається у неправильному напрямку, — продовжила вона. — Лише за рік рівень довіри до всіх владних інститутів впав до критичної позначки. Це означає, що влада не виправдовує сподівань громадян і є серйозна криза довіри до владних інституцій».

Не довести ситуацію до краху системи

Коронавірус змінює порядок денний нашого уявлення про глобальну та внутрішню безпеку, зауважила О. Кондратюк. «Нещодавно, виступаючи в Верховній Раді, я вкотре звернула увагу на те, що недооцінка загрози пандемії неприпустима, — зазначила вона. — Але й українці не є в цьому унікальними. Громадяни багатьох країн Євросоюзу також не вірять у загрозу пандемії. Мабуть, це одна з причин того, що Європу, як і Україну, накриває вже друга хвиля коронавірусу. Тому наше спільне завдання не довести ситуацію до краху медичної системи — коли кількість випадків зараження стане такою, що лікарі фізично і фактично не зможуть надати допомогу тим, хто її потребує. Розуміючи, що ситуація дуже складна, цього тижня парламент абсолютною більшістю голосів ухвалив постанову, в якій рекомендував під егідою Президента створити Національний штаб протидії коронавірусу. Надзвичайно важливо вийти на запровадження комплексної системи захисту вітчизняної економіки від наслідків пандемії. Йдеться також про підвищення спроможності всієї національної системи охорони здоров’я. Треба негайно взятися до розробки та втілення ефектної безпекової стратегії України в умовах нових глобальних біологічних викликів».

О. Кондратюк підкреслила, що українська армія вже шостий рік героїчно захищає свою землю та кордони всієї Європи від російського агресора. І зауважила: «Ми зі зброєю в руках боремося за відновлення нашої територіальної цілісності та суверенітету й повернення миру. Але миру не за будь-яку ціну, а з дотриманням чітких червоних ліній. Наше суспільство ніколи й нікому не дозволить їх перетнути, хто б не опинився біля керма країни. Це мають усвідомлювати і наші європейські колеги. Але правдою є й те, що Україна продовжує чекати від наших європейських партнерів магічну вакцину, яка убезпечить нас від війни. Деколи — просто вірячи в чудодійний дзвінок Путіну від пані Меркель чи пана Макрона. Натомість зрозуміло, що війна не завершиться доти, доки Росія в цьому політично та геополітично буде зацікавлена».

Правда має стати зброєю політиків

Підвалиною для нового плану для східної Європи та парадигмою тісної співпраці має стати правда, наголосила О. Кондратюк. «Правда, а не маніпуляції, не хитрощі та фейки, має стати зброєю політиків», — сказала вона. «Хочу обговорити повернення до правди та народовладдя, до простих, але вічних цінностей нового часу, на яких побудована вся сучасна європейська цивілізація», — сказала політик. Вона висловила солідарність з учителями та вільними громадянами всього світу, які переживають трагічну загибель французького викладача від рук фанатика. Він вірив у цінність свободи, знань еволюції та розуму, і ми маємо захищати право таких наставників навчати молодь мислити вільно, самостійно, без упереджень та стереотипів, наголосила політик.

«Розвиваючи взаємовигідні та рівноправні відносини з іншими державами, Україні варто зосередитися на поглибленні регіонального співробітництва, — підкреслила О. Кондратюк. — Зокрема, нової політики добросусідства та співпраці, передусім, із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Вирішення всіх відкритих питань із сусідами, з ЄС та країнами Євроатлантичного простору значно полегшить нам вступ до цих інституцій». Ані Україна, як приклад реального народовладдя і двох революцій на Майданах, ані сучасна Європа, яка постала з революційних подій, не мають права спокійно спостерігати за тим, що відбувається в Білорусі, зауважила О. Кондратюк у цьому контексті. Насильству над людьми, катуванню, топтанню громадських прав та свобод має бути дана найжорсткіша оцінка та відповідь.

Заступниця глави парламенту наголосила, що хотіла б, щоб учасники форуму не тільки проаналізували глобальні виклики в світі. А й дали свої варіанти відповідей на можливі шляхи вирішення локальних конфліктів. «Істинна демократія та право починається з поваги більшості до меншості, сильнішого до слабшого, багатшого до біднішого, — сказала вона. — Хочу закликати всіх колег із Європи бути чіткими та більш категоричними у позиції безальтернативності щодо членства України в ЄС та НАТО, які закріплені в Конституції України. Якою не була би більшість, чи монобільшість, у парламентському залі, впевнена, що найміцніша більшість, яка нині існує — це проєвропейська. До неї входять різні фракції — «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Голос», «Слуга народу», представники депутатських груп та фракцій. І це залізний факт».

Не допустити, щоб вакуум лідерства заповнила Росія

Нам не треба доводити своє право на європейськість, резюмувала Олена Кондратюк. «Нам потрібна чесна та відверта розмова з європейськими колегами, — підкреслила вона. — Нам потрібні спільні та рішучі кроки в боротьбі з глобальними викликами, у зміцненні нашого рівноправного партнерства, безпеки та співпраці в усій Європі».

Ці слова стали співзвучними із виступом Президента Європейської народної партії та очільника Європейської ради у 2014—2019 роках Дональда Туска. Він також вважає, що Європейському Союзу варто переглянути своє ставлення до сходу Європи загалом. До роботи форуму він долучився за допомогою відеозвернення. «Всім зацікавленим країнам треба подати політичний сигнал та гарантувати досяжність мети членства в ЄС та НАТО з чіткими планами дій», — наголосив політик. Він спрогнозував дві можливі перспективи розвитку подій. «Або Сполучені Штати, Європейський Союз та демократії регіону, серед яких і Україна, запропонують продумані підходи для того, щоб підтримати схід Європи на важкому шляху до демократії, реальної незалежності та членства в Європейському проекті, або ж вакуум лідерства заповнить Росія», — сказав Д. Туск.

Свій виступ політик завершив словами, які сказав у виступі перед Верховною Радою у 2019 році: «Не може бути справедливої Європи без незалежної України. Не може бути безпечної Європи без безпечної України. Простіше кажучи, не може бути Європи без України».

Жодна пандемія не послаблює апетити Кремля

П’ятий Президент, народний депутат Петро Порошенко зауважив, що вкотре проблематику миру та викликів світовій безпеці доводиться обговорювати за незмінних умов триваючої російської агресії. «Жодна пандемія не послаблює російські загарбницькі апетити», — наголосив він і повторив слова Дональда Туска: «Кремль не вміє жити в мирі зі своїми сусідами. Кремлю обов’язково потрібна війна, і там, де є Росія, чекай на біду».

Фактор Росії посилює загрозливу тенденцію послаблення ролі міжнародних організацій у врегулюванні конфліктів, підкреслив П. Порошенко. За його словами, це спонукає зацікавлені сторони до самостійного вирішення проблем силовими методами. Саме тому розпалюються локальні війни в Сирії, Лівії, Нагірному Карабасі. Водночас, у своїй промові політик зауважив, що фразу про те, нібито весь світ «втомився від України», взято із темників Кремля. «Світ не втомлюючись захищав та захищає Україну, нам вдалося створити світову коаліцію з підтримки України, і за це ми вдячні кожній країні — члену цієї коаліції», — сказав він. Як і всі спікери форуму, П. Порошенко також акцентував на важливості внутрішньої згуртованості українців на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції.

Фото надано організаторами форуму.