Донбас. Голосування не проходило на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. В обох областях не проводилися й вибори в обласні ради. Водночас було вирішено не проводити вибори в 18 окремих територіальних громадах на

Донбасі — там продовжать діяти військово-цивільні адміністрації. Загалом, згідно з даними ЦВК, оприлюдненими станом на 22.00 25 жовтня, у Донецькій області виборці продемонстрували явку в 31,67 відсотка. За інформацією Національної поліції Донеччини, упродовж доби 25 жовтня зареєстровано 300 повідомлень про порушення, що пов’язані з місцевими виборами. За 22 фактами порушень відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Із них дев’ять — це порушення здійснення виборчого права, сім — незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше одного разу, три — підкуп виборців, два — фальсифікація чи підробка виборчої документації, один — погроза вбивством. Два повідомлення надійшло з Бахмута, де п’ятеро невідомих осіб проголосували за інших, не маючи на це права. Складено 10 адміністративних протоколів. Більшість із них — за статтею про пошкодження, приховування, знищення виборчого бюлетеня. Після опівночі, 26 жовтня, поліцейські внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань ще один факт підкупу виборців у Лимані. Повідомлення надійшло від спостерігача однієї з політичних партій. Заявник повідомив, що біля входу до дільниці стоїть чоловік та пропонує 200 гривень за голосування за певного кандидата. За фактом проводиться досудове розслідування.

Загалом голосування відбувалося спокійно. Ситуація в регіоні залишається контрольованою.

Житомирщина. За інформацією Головного управління Національної поліції у Житомирській області, станом на 23.00 25 жовтня надійшло 36 повідомлень про можливі порушення, пов’язані з виборчим процесом. Як наслідок, складено п’ять адміністративних протоколів та відкрито шість кримінальних проваджень.

Зокрема, у Житомирі розгніваний виборець не розумів, як заповнювати бюлетені, й демонстративно порвав їх на очах у членів ДВК. Повідомлення про аналогічні події надійшли також з Овруча та Бердичева. А у смт Нова Борова Хорошівського району виборець намагався винести бюлетень для голосування за межі приміщення комісії. За всіма цими фактами складено адміністративні протоколи за статтею про пошкодження, приховування, знищення бюлетеня або винесення його за межі приміщення для голосування Кодексу про адміністративні правопорушення.

Запоріжжя. Зафіксовано сотні порушень виборчого законодавства. На момент закриття виборчих дільниць у Запорізькій області поліція зареєструвала 222 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Було відкрито чотири кримінальні провадження, в одному з яких фігуранту вже повідомлено про підозру, й складено 25 адміністративних протоколів. Як повідомляють у Нацполіції, у день голосування до охорони громадського порядку на виборчих дільницях області залучили понад 3500 співробітників поліції.

Львівщина. На місцевих виборах у Львові взяли участь у голосуванні 222 тисячі осіб — 38,6 відсотка виборців. Найбільша явка зафіксована у спальному Сихівському районі — понад 40 відсотків.

У районах області проголосували 43,7 відсотка виборців. Порівняно з 2015 роком на 11 відсотків менше.

Згідно з результатами двох екзит-полів, у Львові в другий тур виходять чинний міський голова Андрій Садовий (38%) і народний депутат від «Європейської солідарності» Олег Синютка (28%). На третьому місці представник «Свободи» Руслан Кошулинський. Серед партій у міській раді найбільше мандатів отримають «Європейська солідарність» та «Самопоміч».

Серйозних зловживань під час виборів не зафіксовано.

У Львові за місцем реєстрації голосував Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який на виборчу дільницю у коледж спорту прийшов з дружиною та донькою. Він заявив, що громади тепер отримають більше повноважень на місцях, бо владні повноваження перейдуть до місцевих рад.

Луганщина. Вибори депутатів сільських, селищних, міських рад та відповідних сільських, селищних, міських голів відбулися і на підконтрольній Україні частині Луганської області. О 20.00 усі 307 виборчих дільниць на території області зачинилися.

За оперативною інформацією, участь у голосуванні взяли 92 415 із 248 174 виборців, або 37,2 відсотка від загальної кількості.

Найвища активність громадян зафіксована в Троїцькому районі, де проголосували 48,5 відсотка виборців. Найнижча — у Старобільському районі, де рівень явки становив 29,6 відсотка.

Упродовж доби 25 жовтня в Луганській області зареєстровано 72 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Відкрито одне кримінальне провадження за фактом викрадення чужого майна, а саме — відеокамери на ДВК у Сватівському районі (стаття 186 КК України).

Найбільша кількість порушень — 37 — зафіксована в місті Рубіжному; в Старобільському районі — вісім порушень, у Кремінському — сім, у Сватівському — п’ять, у Новопсковському — чотири, по три — в Білокуракинському, Троїцькому та Марківському, по одному — в Біловодському та Міловському районах. Кожна із заяв, що надійшли, перевіряється Національною поліцією.

Полтавщина. На дільниці області для голосування з’явилися 37,7 відсотка тих, хто мав право обирати своїх представників до органів місцевого самоврядування. А в найбільших містах — Полтаві та Кременчуці — цей показник навіть із урахуванням «приєднаних» до них унаслідок створення ОТГ сіл сягає лише відповідно 29,4 та 32,8 відсотка.

У день голосування до поліції області надійшло 216 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Більшість із них, за інформацією відділу комунікації Головного управління Нацполіції Полтавщини, стосувалися незаконної агітації та публічного розголошення результатів свого волевиявлення.

Найрезонанснішим серед них став випадок на дільниці, розташованій у школі № 26 обласного центру. Там спостерігачі помітили чоловіка, котрий мав при собі своєрідну паперову «відомість» із зазначеними прізвищами, домашніми адресами, номерами телефонів і банківських карток виборців, годинами їхньої «роботи» на дільниці та відмітками про те, чи вони вже «відпрацювали» там. Така «бухгалтерія» відразу породила припущення про функціонування виборчої мережі підкупу — сумнозвісної сітки, організованої представниками одного з головних претендентів на крісло міського голови. За цим фактом викликали правоохоронців. Водночас начальник Головного управління Нацполіції в області Іван Вигівський наголосив на тому, що 25 жовтня «суттєвих правопорушень, які могли б вплинути на результати голосування, в області не допущено».

Прикарпаття. Нинішній міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків упевнено обійшов своїх конкурентів, а до обласної ради більшість голосів набрали його однопартійці із ВО «Свобода». Явка на дільницях краю становила 41,18 відсотка. Такі дані оприлюднили в ЦВК. Тобто вибір кандидатів до місцевих органів влади на Прикарпатті здійснили менш як половина внесених до списків виборців. Загалом їх 1 041 818 громадян. Отримали бюлетені 429 025 осіб.

За результатами екзит-полів, до Івано-Франківської обласної ради проходить шість партій — «Свобода», «Батьківщина», «За майбутнє», «Європейська солідарність», «Слуга народу» та «Платформа громад».

Приміром, за чинного голову-свободівця Руслана Марцінківа, за попередніми даними, віддали свої голоси 86,1 відсотка виборців. На посаду голови Калуської ОТГ проходить його однопартієць Андрій Найда. Городенківську ОТГ, за прогнозами, очолить висуванець «Платформи громад» Богдан Кобилянський. А його однопартієць Назарій Іванів — Брошнів-Осадську.

Кіровоградщина. Оновити повністю склад Великосеверинівської сільської територіальної виборчої комісії Кропивницькій районній ТВК довелося після скарги від кандидата в депутати Кропивницької райради, висунутого партією «Слуга народу», та рішення суду. У зв’язку з виявленим порушенням законодавства було сформовано нову комісію і призначено її голову. Загалом у день голосування до правоохоронних органів надійшло майже сто повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. За одним із них розпочали кримінальне провадження. За іншими складено кілька адміністративних протоколів та проводять перевірки. У трьох членів Фортечної районної ТВК тестуванням виявили COVID-19. Членів комісії відправили додому, а роботу продовжили після обробки приміщення. Явка виборців Кіровоградщини становила менш як 30 відсотків.

Херсонщина. Не без накладок та порушень почалося волевиявлення на виборах до органів місцевого самоврядування у Херсонській області. У Верхньорогачицькому районі одна з дільниць вчасно не відкрилася, оскільки члени виборчкому не змогли відкрити сейф із бюлетенями — замок заблокувало. Їм на допомогу прийшли рятувальники ДСНС: металевий ящик розрізали, бюлетені дістали. А от у Херсоні в ніч перед голосуванням якісь провокатори розвісили біля дільниць повідомлення про нібито відмову від участі у виборах одного з найпопулярніших кандидатів у міські голови — той уже повідомив, що листівки фейкові. Інший кандидат у керманичі міста з’явився на дільницю для голосування у медичній масці... із власною агітацією. Ще й демонстративно розмістив свою фотографію у соціальних мережах.

Спостерігачі вважають, що поліція за цим фактом повинна порушити адміністративне провадження. Втім, до поліції у них також є питання. «З дільниць отримали приблизно десять сигналів від наших спостерігачів. Вони повідомили, що працівники поліції, котрі чергують на дільницях, для чогось фотографують їхні посвідчення та паспорти. Це очевидне перевищення повноважень. До того ж взагалі незрозуміло, для чого правоохоронці збирають такі дані. Втім, після нашого застереження фотографування припинилося», — розповів власкору «Голосу України» голова обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий.

Сумщина. Попри безпрецедентно низьку явку, на багатьох дільницях не обійшлося без черг, в яких доводилося чекати по півгодини і довше. Було зафіксовано десятки традиційних порушень, відкрито кілька кримінальних проваджень. Але найунікальніший випадок стався в Соснівці Конотопського району. Тут під одним і тим само номером працювали дві виборчі дільниці. Після того як про це дізналися спостерігачі «Опори», одну з дільниць «прикрили» правоохоронці. У селі такому підсумку не зраділи, бо до «неофіційних» виборчих урн люди вкинули значно більше бюлетенів, ніж до «офіційних».

А в Сумах за день до голосування оголосили про підозру та взяли під варту депутата обласної ради. Він погорів на хабарі: вимагав від керівника комунального підприємства чотири тисячі доларів. Депутат запевнив директора: якщо грошей не буде, той позбудеться посади. Долари нібито були потрібні на проведення виборчої кампанії. Чиєї саме, окремо взятого депутата чи всієї «команди», з’ясовують правоохоронці.

Одещина. Причина низької явки виборців, а вона в Одеській області становила 35 відсотків, — критична ситуація в регіоні із захворюванням на коронавірус. Попри низьку активність виборців, можна відзначити, що високою була діяльність осіб, які намагалися взяти участь у фальсифікаціях. Традиційний набір форм і методів фальсифікації передбачав організацію каруселей, мінування виборчих дільниць.

В Ізмаїлі затримано громадянина Російської Федерації, який формував екіпажі із числа охочих взяти участь за одну тисячу гривень. Три автобуси російський фальсифікатор планував відправити до міста Білгорода-Дністровського.

До поліції Одеської області надійшло 293 звернень, пов’язаних з виборчим процесом: відкрито дев’ять кримінальних проваджень, складено 19 адмінпротоколів. Більшість зафіксованих порушень стосувалися пошкодження бюлетенів і підкупу виборців. Також було кілька повідомлень про мінування дільниць, жодне з яких не підтвердилося.
Чинний міський голова Геннадій Труханов, згідно з даними екзит-полів, набрав понад 35 відсотків голосів, кандидат від ОПЗЖ народний депутат Микола Скорик — на другому місці з результатом 17 відсотків. Третім став кандидат від «Слуги народу», народний артист України Олег Філімонов.

Черкащина. Волевиявлення в області минуло без пригод та ексцесів. Щоправда, участь у виборах взяла приблизно третина черкащан. За даними екзит-полів, у Черкасах відбудеться другий тур виборів міського голови. У них, очевидно, позмагаються за прихильність виборців нинішній керманич міста, представник партії «За майбутнє» Анатолій Бондаренко та керівник ІТ-компанії, представник партії «Голос» Віктор Євпак. Не виключено, що суперником Анатолія Бондаренка за найвищу посаду у місті стане інший бізнесмен, Віталій Ільченко, який репрезентує «Слугу народу». Дослідження екзит-полів дало також ймовірну розстановку політичних сил у новій міськраді. Лідирує партія «Слуга народу» з понад 20 відсотками, «За майбутнє» посідає другу позицію — 19,84, «Голос» — третю з 12,05 відсотка, від 10 до 5 відсотків набирають «Європейська солідарність», ВО «Черкащани», «Опозиційна платформа — За життя».

Вінниччина. Представники політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» здобули переконливу перемогу на виборах одразу до двох рад — обласної і Вінницької міської. За результатами низки екзит-полів, у новій облраді понад 53 відсотки депутатських місць матимуть члени партії «Українська стратегія Гройсмана», у Вінницькій міськраді їх буде понад 49 відсотків. Друге місце в обох названих радах здобули представники «Європейської Солідарності»: в обласній раді — 16,2 відсотка, Вінницькій міській — 12 відсотків. На третьому — кандидати від партії «Слуга народу»: в облраді їх 9,2, у міськраді — 11,58 відсотка.

Загалом до облради проходить п’ять партій. Крім уже названих, ще «Батьківщина» (6,4 відсотка) та «Опозиційна платформа — За життя» (5,9).

У міськраді будуть представники чотирьох партій — «Українська стратегія Гройсмана», «Європейська Солідарність», «Слуга народу», результати яких названо вище, і ОПЗЖ (6,4).

Міським головою вінничани обрали чинного керівника громади Сергія Моргунова (66). Приблизно третина мешканців обласного центру, які мають право голосу (31,3), прийшли на виборчі дільниці. Однак без порушень не обійшлося. Чи не найбільш резонансним стало повідомлення про «замінування» одразу трьох виборчих дільниць — одна в райцентрі Тиврів, ще дві в селах цього району Довгополівка і Кліщів. Поліція змушена була евакуювати людей. У місті Погребище поліцейські затримали чоловіка, який у день голосування розклеював матеріали, де в негативному світлі йшлося про одного з кандидатів у депутати до міської ради.

Загалом у день голосування до поліції надійшло 131 повідомлення про порушення виборчого законодавства.

Закарпаття. Під час виборів явка виборців на Закарпатті становила 41, 25 відсотка. Відносно невелика кількість краян, котрі йшли виконати свій громадянський обов’язок, пояснюється кількома чинниками. Перший — коронавірус. Другий — дощова погода і довгі черги біля дільниць. Третій — велика кількість закарпатців перебувають на заробітках в Європі. Спостерігачі констатують, що в багатьох ОТГ керівні крісла залишаються за старими очільниками. Зокрема, в Довжанській, Тячівській та кількох інших ОТГ. Перший офіційно оприлюднив свою перемогу Берегівський міський голова Золтан Баб’як — за нього проголосували 10109 виборців із 13209, або ж 72 відсотки. Також, за неофіційними даними, перемогу в Мукачівській ОТГ здобув Андрій Балога. В Ужгороді передбачається другий тур: найбільше симпатиків у теперішнього міського голови і самовисуванця Богдана Андріїва, за ним іде підтримуваний партією «Слуга народу» і ОДА Віктор Щадей. У Керецьківській ОТГ (входить чотири великі села Боржавської долини: Керецьки, Березники, Кушниця й Лисичово) попереду висуванець ОПЗЖ Михайло Мушка, в Полянській і Свалявській ОТГ — також його однопартійці Іван Дрогобецький і Юрій Грига. Ось такі перші і поки що попередні підсумки.

За словами координатора спостереження за виборами в Закарпатській області Ярослава Гулана («Опора»), процес виборів тривав спокійно.

Чернігівщина. Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, за попередніми даними, набрав 85 відсотків голосів! Його найближчий конкурент — забудовник, що йшов від партії «Слуга народу», Юрій Тарасовець — 3,5 відсотка. Партія «Рідний дім», яку очолює Владислав Атрошенко, також отримує більшість місць у міській раді — майже 68 відсотків виборців віддали за неї свої голоси, тоді як «Слуга народу» та «Опозиційна платформа — За життя» відповідно — майже 7 та 5 відсотків. «Рідний дім» також успішно переміг в області — головами громад стали його кандидати у Сновську, Мені, Ічні, Сосниці і особливо порадували Семенівка та Новгород-Сіверський. Щоправда, у Новгороді-Сіверському міським головою став той само Олег Бондаренко, що на минулих виборах перемагав від «Опозиційного блоку», але нинішня його мобілізація під українську партію міняє і в місті політичні розклади.