У рамках урочистостей з цієї нагоди в ньому відкрили унікальну виставку малюнків Карла Сестеро де Лаутерекена, яку водночас приурочили ще до двох визначних дат: 100-річчя заснування художнього відділу музею і 130-річчя подорожі художника Київською та Волинською губерніями, результатом якої й стали експоновані зображення архітектурних пам’яток і краєвидів Житомира, Бердичева, Коростишева та Станишівки.

Карл Сестеро де Лаутерекен працював у жанрі документально-архітектурного пейзажу. Серія малюнків, що нині вперше експонуються в музеї, надійшла до Житомира у 1958 році з Державного музею образотворчого мистецтва УРСР (тепер — Національний художній музей України). Оскільки роботи потребували реставрації, вони в минулому жодного разу не виставлялися. Упродовж останніх 25 років над відновленням малюнків працювали фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

За словами працівників музею, серія архітектурних краєвидів Сестеро де Лаутерекена становить інтерес з краєзнавчої, художньої та історичної точки зору. Найбільшу зацікавленість викликають зображення нетуристичних вуличок і втрачених архітектурних пам’яток та незвичайні ракурси відомих краєвидів, які дають змогу поринути в історичне минуле Житомирщини.

Виставка діятиме до 31 січня 2021 року.