Тобто за кордон уже реалізовано майже 60% обумовленого меморандумом Мінекономіки з зернотрейдерами річного обсягу в 17,5 млн тонн. Відвантаження цієї хлібної культури тривають — з початку жовтня за межі країни поставлено 1,6 млн тонн пшениці.

За словами Тараса Висоцького, заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, «сьогодні можемо говорити про врожай української пшениці на рівні 25 млн тонн».

Як відомо, внутрішнє споживання оцінюється у майже 8 млн тонн на рік, з яких 4 млн йдуть на виробництво хліба. Тож дефіциту продовольчого зерна всередині країни, є надія, не буде.

Водночас, наголосив заступник міністра, у портах «фіксується поступове уповільнення активності відвантажень». Тому «причини для перегляду закладених у меморандумі обсягів як мінімум до кінця 2020 року відсутні». Втім, Тарас Висоцький не виключив, що на тлі невизначеності прогнозів урожаю озимої пшениці в 2021-му у другій половині сезону цей показник, найімовірніше, доведеться оцінювати додатково, передає «АПК-Інформ».

Що стосується кукурудзи, то Мінекономіки зберігає прогноз її виробництва на рівні 33 млн тонн, а більш точний показник «буде видно до завершення збирання — до кінця поточного року», зазначив заступник міністра.