У виборах на посаду голови Надвірнянської ОТГ впевнено переміг чинний народний депутат Зіновій Андрійович, який набрав 60 відсотків голосів.

Його найближчі конкуренти отримали значно меншу підтримку. Тож можна вже говорити про впевнену перемогу Зіновія Мирославовича.

У відеозверненні на своїй сторінці у Фейсбуці Зіновій Андрійович подякував усім мешканцям, що входять територіально до Надвірнянської ОТГ, за вагому підтримку. Наголосив на тому, що має великий досвід місцевого самоврядування, що сприятиме згуртуванню громади міста і навколишніх сіл.

«Шлях становлення та розвитку нової громади буде важким. Бо треба подбати насамперед про підйом економіки, зайнятість населення, пошук нових резервів для забезпечення соціальних потреб. Упевнений, що великою родиною станемо сильною спроможною громадою — із Божою допомогою та вірою в кожного із вас», — акцентував Зіновій Андрійович.

Виборчі перегони для Зіновія Андрійовича (на знімку) ускладнилися тим, що зламав ногу під час спуску з Говерли 30 серпня, коли на найвищій вершині країни замайорів синьо-жовтий прапор площею 80 квадратних метрів. Однак пересилював біль і незручності та проводив щодня зустрічі із виборцями. Допомагав громадам у вирішенні нагальних справ. До всього — ще й захворів на COVID-19. Не здався, а впевнено йшов до перемоги. Така активність не минула намарне. Мешканці Надвірнянської ОТГ мають надійного та досвідченого керівника.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

Фото автора.

Потрібно шукати партнерів

На виборах до Волинської обласної ради п’ятивідсотковий бар’єр долають сім партій.

Найбільше представництво (22 депутати) матиме партія «За майбутнє», «Європейська Солідарність» та «Батьківщина» — по 9, «Слуга народу» — 8, «Свобода» — 7, «Аграрна партія України» — 5, «Сила і честь» — 4.

А загальна кількість депутатів Волинської обласної ради — 64. Тож жодна політична сила не матиме в ній більшості.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

На посаду міського голови Херсона претендує діючий парламентарій

Народний депутат України Ігор Колихаєв здобув найбільше голосів на виборах міського голови Херсона.

За даними екзит-полів, за нього проголосував кожен третій із тих 32 відсотків городян, котрі прийшли на дільниці. Відрив від найближчих конкурентів великий — майже 20 відсотків. Проте інтрига зберігається. І не тільки тому, що буде другий тур.

Питання у впливі майбутнього голови на орган місцевого самоврядування. Адже партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», за попередніми даними тих-таки екзит-полів, спромоглася отримати менш як тридцять відсотків голосів і більшості в Херсонській міськраді вочевидь не матиме.

Відтак доведеться вступати в альянс з якоюсь з іще трьох партій, які провели своїх висуванців у депутати. Або вони створять коаліцію власну, і не факт, що дуже лояльну до нового міського голови. А в таких умовах працювати йому буде дуже важко. До речі, нинішній градоначальник Херсона Володимир Миколаєнко свою каденцію якраз і відпрацював у хронічному протистоянні з депутатським корпусом, що супроводжувалося зривами сесій, інтригами та зливанням компромату.

Місту на користь така катавасія не пішла, й херсонці повторення схожого сценарію відверто побоюються.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.

29 голів ОТГ Вінниччини представлятимуть одну політичну силу

Кандидати від політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», за попередньою інформацією, очолять на Вінниччині 29 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) із 63 створених в області.

У повідомленні на Фейсбук-сторінці «Української стратегії Вінниччини» міститься перелік назв ОТГ і прізвища голів, які, за паралельними підрахунками голосів, перемагають на виборах.

Десять із них керуватимуть міськими ОТГ. Зокрема, за інформацією партії, міським головою Вінниці обрано Сергія Моргунова, нинішнього очільника громади. Великі міські ОТГ очолять: Жмеринську — Анатолій Кушнір, Гайсинську — Анатолій Гук, Тульчинську — Валерій Весняний, Калинівську — Василь Поліщук, Козятинську — Тетяна Єрмолаєва, Барську — Володимир Саволюк, Бершадську — Віталій Драган, Липовецьку — Микола Грушко, Ямпільську — Сергій Гаджук, Гніванську — Володимир Кулешов.

Рекордну довіру виборців здобув кандидат на посаду Іванівського сільського голови Калинівського району Михайло Кулик. За нього віддали свій голос 91,1 відсотка тих, хто взяв участь у голосуванні.

Високий показник підтримки й у міського голови Вінниці Сергія Моргунова. За даними Комітету виборців України, за нього проголосували 68,9 відсотка виборців. За іншим опитуванням, його підтримали 66 відсотків тих, хто прийшов на дільниці.

Кандидати від «Української стратегії Гройсмана» також матимуть більшість в обласній раді — за них проголосували понад 53 відсотки виборців, у Вінницькій міськраді представники цієї партії становитимуть понад 49 відсотків від загальної кількості депутатів. Щоправда, це тільки попередні дані, тож чекатимемо офіційних результатів.

Високий рівень довіри свідчить про авторитет на Вінниччині лідера політичної сили, колишнього Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Фактів підкупу не зафіксовано

115 повідомлень про порушення надійшло в день виборів до поліції Чернігівщини.

Звісно, під час перевірки аж ніяк не всі підтвердилися, але все-таки одне кримінальне провадження відкрито і складено 14 адміністративних протоколів.

Єдине кримінальне провадження відкрито за фактом незаконного використання виборчого бюлетеня у Срібнянському районі. За словами заявника, посадова особа отримала бюлетень за іншу людину, власноруч його заповнила та вкинула до скриньки для голосування. Водночас фактів підкупу виборців, про які у 208-му виборчому окрузі не говорив тільки лінивий, поліція не зафіксувала. «Жодних звернень про будь-які факти підкупу виборців до поліції області в день виборів не надходило», — повідомляє сектор комунікації управління поліції області.

Цього разу було багато свідомо пошкоджених бюлетенів — поліція зафіксувала вісім таких випадків. Адміністративні протоколи також складено за порушення обмежень щодо веден-ня виборчої агітації, дрібне хуліганство та появу на виборчих дільницях у п’яному вигляді.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.

Фото сектору комунікації ГУ НП в Чернігівській області.

Голові дільничної комісії повідомили про підозру

В Ямпільському районі на Сумщині голова дільничної виборчої комісії підписала протоколи про підрахунок голосів виборців ще до того, як їх остаточно заповнили. До того ж зробила це не на засіданні ДВК, а саме така процедура встановлена чинним законодавством.

Голова завізувала 38 бланків щодо результатів виборів депутатів Ямпільської селищної ради, Ямпільського селищного голови, Шосткинської районної ради і Сумської обласної ради. Санкція статті, за якою очільниці ДВК висунуто підозру, передбачає обмеження, а то й позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.