Починаючи з 2018 року MSF реалізує проект з лікування туберкульозу у партнерстві з обласним протитуберкульозним диспансером на Житомирщині. У період з квітня по липень 2020 року організація відстежувала вплив COVID-19 на лікування хворих на туберкульоз у регіоні.

Як повідомила прес-служба MSF, карантин у зв’язку з COVID-19 створив низку обмежень у доступі до протитуберкульозної медичної допомоги. Спостерігалося значне скорочення у наданні послуг, зокрема тестуванні на туберкульоз та наборі нових пацієнтів на лікування. «Заклади охорони здоров’я, що розглядалися як «другорядні», були тимчасово закриті або у них зменшили кількість персоналу. Тубкабінети перетворили на пункти тестування на COVID-19, а медпрацівників перевели для лікування COVID-19, тому надавати протитуберкульозну допомогу було нікому. Ми помітили, що нестача транспортних засобів у Житомирській області також вплинула на змогу медпрацівників дістатися на роботу, а у випадку пацієнтів — доїхати до туберкульозних кабінетів. Особливо постраждали віддалені райони», — описує ситуацію Олена Труш, менеджер MSF з питань медичної діяльності.

Набір пацієнтів у пілотний проект з лікування туберкульозу в Житомирській області, який MSF реалізує у партнерстві з МОЗ та протитуберкульозним диспансером, у травні зменшився майже на 50%. Хоча MSF разом із протитуберкульозним диспансером закликали амбулаторно-поліклінічні заклади підвищити рівень проведення скринінгів на туберкульоз, а також поліпшити відстеження раніше діагностованих хворих на туберкульоз, які не лікувалися, цю ініціативу на території Житомирщини не втілили у життя у широкому масштабі. Дані на національному рівні також свідчать про зменшення в країні загалом нових діагнозів «туберкульоз» від початку пандемії COVID-19. У період з січня по березень 2020 року в Україні в середньому діагностували туберкульоз у 1900 осіб на місяць, а з квітня по червень кількість нових випадків впала до приблизно 1200 на місяць, тобто знизилася майже на 37%.

В організації констатують: хоча після оголошення пандемії вже минуло сім місяців, система охорони здоров’я України ще повністю не адаптувалася до нової реальності.

«Коли пацієнт телефонує своєму сімейному лікарю і повідомляє, що у нього кашель і підвищена температура, він проходить обстеження лише на COVID-19, але не на туберкульоз. Хворі на туберкульоз втрачають можливість отримати своєчасну діагностику та належне лікування. Їхній стан лише погіршуватиметься, а також зросте ризик поширення хвороби», — зазначає Ольга Труш.

MSF наполягає: до поточного скринінгу на COVID-19 необхідно внести анкету для скринінгу на туберкульоз. Крім того, хворим з підозрою на туберкульоз та підтвердженими випадками необхідно надавати пріоритет у проведенні безплатного ПЛР-тестування на COVID-19 та забезпечити ранній початок лікування туберкульозу. В Україні слід вжити заходів для поліпшення скринінгу на туберкульоз та забезпечення безперервності лікування, наголошують «Лікарі без кордонів».

Житомирська область.