Тоді кілька осіб у транспорті лаяли жінку через те, що вона розмовляє українською, принижували її, а потім намагалися виштовхати із салону.

За фактом правопорушення радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко заявив, що особи, «які зграєю накинулися на україномовну жінку за, власне, українську мову, нестимуть покарання згідно із законами України».

Поліція Слов’янська відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 ККУ «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками». Санкція статті передбачає покарання від штрафу до трьох років позбавлення волі.

Як поінформували у відділі комунікації Національної поліції Донецької області, під час моніторингу інтернет-ресурсів правоохоронці виявили відеозапис конфлікту. Розпочато досудове розслідування. Поліція встановлює обставини події та всіх учасників конфлікту.

«Уже найближчим часом учасники конфлікту дізнаються, що Кримінальний кодекс Україні передбачає покарання за розпалювання ворожнечі та образу почуттів громадян за мовними ознаками (ст. 161), — наголосив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко. — Що санкція за знущання над людьми, які розмовляють українською, — до п’яти років ув’язнення. У правовий спосіб їм буде доведено, що Слов’янськ — це Україна. Брутальна істота чоловічої статі, яка розпускала руки, познайомиться зі статтею 296 Кримінального кодексу, яка передбачає обмеження волі до п’яти років».

До того ж учасники конфлікту перебували у маршрутці без захисних масок. Тому Іван Варченко зазначив, що громадянам, які зухвало ігнорують протиепідемічні заходи і наражають на небезпеку інших людей, агресивно відмовляючись користуватися масками в громадському транспорті, доведеться нести відповідальність згідно зі статтею 44.3 Кодексу України про адміністративні правопорушення зі штрафом від 17 до 34 тисяч гривень.