За багаторічною традицією, на території Свято-Преображенського собору в Житомирі біля могил борців за волю України відбулися панахида, покладання квітів та невеликий мітинг. Житомирська поетеса Марія Зіновчук прочитала свої вірші, присвячені патріотам минулих років і сьогодення.

Дослідники називають Миколу Сціборського одним зі стовпів українського націоналізму. Він — співавтор теорії солідаризму і корпоративного державного устрою, проекту Конституції України. Омелян Сеник — його однодумець. Обоє загинули за нез’ясованих обставин 30 серпня 1941 року в Житомирі.

Очільник проводу ОУН імені Євгена Коновальця в Житомирі Андрій Іванюк на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «До цих пір точаться суперечки та ламають свої списи прихильники та противники різних версій цього вбивства. Кожна з версій є логічно довершеною та має право на життя. Але версії лишаються лише версіями. Що було насправді, хто був замовником та керівником цього вбивства, які підводні течії цих подій, — ми ніколи вже не дізнаємося.

Ясно лише одне — Омеляна Сеника та Миколу Сціборського вбили вороги України. Вбили чужими руками. Вбили підло та підступно. Вчинили цей злочин у тому ж стилі, в якому роком раніше розкололи ОУН. Нацькувавши брата на брата.

Протиставивши силу, енергію та завзятість молодого покоління досвіду, виваженості, поміркованості, мудрості покоління старшого. Запустивши цим самим механізм самознищення. А щоб унеможливити шляхи порозуміння між поколіннями, пролили між ними кров...

Маємо усвідомити те, що ми — діти цієї землі. Її доля та її майбутнє залежать від нас самих. І це потрібно лише нам, більше нікому. Завдання фарбованих лисів усіх мастей полягає в тому, щоб грабувати нашу землю та нацьковувати нас одне на одного. Коли ми гриземося одне з одним, вони тим часом спокійно роблять свою справу».

Фото автора.