Про завершення героїчного Першого зимового походу військових підрозділів УНР нагадуватиме майбутнім поколінням меморіальна дошка. Її встановили на фасаді загальноосвітньої школи у селі Писарівка Ямпільського району. Сто років тому неподалік цього населеного пункту завершився Перший зимовий похід. Передові відділи Армії УНР генерала армії Михайла Омеляновича-Павленка зустрілися з розвідувальними підрозділами 2-ї стрілецької дивізії полковника Олександра Удовиченка та продовжили боротьбу з військами російсько-більшовицьких окупантів. Вона тривала до листопада 1920-го.

Цей історичний факт відтворено у тексті на меморіальній дошці. «Вшанування подій і видатних учасників Української революції визначено одним із головних пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017—2021 роки», — зазначив на відкритті керівник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко (на знімку).

Він нагадав, що згаданий похід став однією з найбільш успішних і найгероїчніших бойових операцій часів Української революції 1917—1921 років. Протягом шести місяців, з листопада 1919-го по травень 1920-го, вояки пройшли понад 2500 кілометрів, здобули перемоги у п’ятдесяти боях. Їх шлях пролягав територією сучасних Житомирської, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської і Вінницької областей.

Детальніше про окремі бойові операції, про силу духу вояків Армії УНР говорили учасники круглого столу на тему: «Останні бої регулярної Армії УНР на Поділлі». Його провели у Вінниці на початку третьої декади листопада. Разом із науковцями Українського інституту національної пам’яті виступили історики Вінницького державного університету імені Коцюбинського. Організаторами названих заходів стали обласна та Ямпільська районна держадміністрації, Український інститут національної пам’яті, комунальне підприємство Вінницької міськради «Центр історії Вінниці».

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.