На знімку: Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

На знімку: Під  час засідання.

Відкривши пленарне засідання, заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, яка із 12 листопада стала до виконання обов’язків глави парламенту, надала представникам депутатських фракцій і груп слово для виступів, закликавши колег працювати професійно та злагоджено. Нагадавши, що під час Погоджувальної ради було прийнято рішення про внесення змін до календарного плану проведення четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання (щодо роботи народних депутатів у період з 18 по 20 листопада в комітетах, комісіях, фракціях та групах), головуюча зазначила, що за потреби Верховна Рада збиратиметься позачергово. Цю пропозицію підтримали 282 народних депутати.

Після цього Прем’єр-міністр Денис Шмигаль поінформував про виконання урядом постанови Верховної Ради щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз, причини запровадження карантину вихідного дня та про використання коштів держбюджету, виділених для впровадження заходів, спрямованих на подолання наслідків пандемії.

«Протягом останніх декількох днів ми почули дуже багато безпідставних та маніпулятивних заяв щодо карантину вихідного дня та про те, що уряд нібито вважає, що вірус розповсюджується лише під час вихідних», — сказав Д. Шмигаль та наголосив, що такий карантин — це не українське ноу-хау. «Ми бачили ефективність карантину вихідного дня, коли його запровадили Туреччина та Ізраїль. Наприклад, в Ізраїлі саме завдяки карантину вихідного дня вдалося зменшити захворюваність на 20 відсотків», — зауважив він, додавши, що німецький інститут Коха, який проаналізував понад 200 тисяч випадків заражень, зробив висновок, що ризик підхопити вірус посилюється у закритих приміщеннях, де якраз у вихідні перетинається найбільше людей. «Коли профільні асоціації наводять дані, що у вихідні ресторани заробляють у середньому від 40 відсотків до двох третин своєї тижневої виручки, то цим вони, власне, й підтверджують ці висновки», — зазначив глава уряду, припустивши, що запровадження карантину вихідного дня дозволить бодай частково розірвати ланцюг захворюваності.

Посилаючись на дані РНБО, Д. Шмигаль повідомив, що упродовж останніх вихідних активність громадян у великих містах знизилася в суботу на 19 відсотків, а в неділю — на 27. «Це означає, що карантин вихідного дня дає свої результати», — підкреслив він та висловив сподівання, що його дотримання дасть змогу запобігти запровадженню нового жорсткого карантину аж до повного локдауну, що вже мусили зробити у багатьох країнах Європи.

«Ми розуміємо, що запровадження довгострокового повного локдауну завдасть удару по нашій економіці. У ІІІ кварталі порівняно з II кварталом економіка зросла на 8,5 відсотка. Це позитивний сигнал і сценарій відновлення. Тому ми говоримо, що рішення про повний локдаун не буде запроваджено до тих пір, поки у нас є альтернатива. Але над цією альтернативою треба працювати всім разом, щоб досягти хоча б плато», — констатував прем’єр.

«Фактично щодня проходять наради під головуванням Президента, працює штаб із боротьби з пандемією, на постійної основі засідає Державна комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, відбуваються селекторні наради з головами ОДА та міськими головами з метою координації дій усіх органів влади для боротьби із COVID-19. Для кожної області працює багатоканальна телефонна лінія для громадян, що мають симптоми коронавірусу, на базі Міністерства охорони здоров’я створено Національний контактний центр та всеукраїнську гарячу лінію, яка координує телефонні дзвінки по Україні», — повідомив Д. Шмигаль.

Відповідаючи на запитання щодо підтримки бізнесу, прем’єр зазначив, що держава підставить плече ФОПам першої та другої групи, які мають дітей до десяти років, та під час карантину були вимушені повністю або частково припинити свою діяльність. «На цю програму передбачено 1,1 мільярда гривень і вона вже довела свою ефективність, адже упродовж карантину таку допомогу виплачено понад 90 тисячам родин», — повідомив він. Ще одна програма передбачає компенсацію частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм виробництва, якою уже скористалися 400 тисяч українців, з яких 180 тисяч — це фізичні особи-підприємці. Третє — це кредитні канікули для бізнесу в рамках програми «5-7-9%», що передбачають рефінансування наявних кредитів фактично під нуль відсотків. Також уряд ініціював визнання карантину вихідного дня форс-мажорною обставиною для тих галузей, на роботу яких він найбільше впливає.

Перейшовши до питань порядку денного, парламентарії розглянули проект постанови про рішення Кабінету Міністрів від 11 листопада 2020 року щодо посилення протиепідемічних заходів  (№ 4381). За словами співавтора документа, народного депутата Ярослава Железняка, цією постановою парламент має дати свою оцінку запровадженого урядом карантину вихідного дня. «Усі бачили, що деякі ресторани працювали, деякі міста відмовилися дотримуватися цього карантину, деякі бізнеси реєстрували релігійні організації у своїх кафе і могли далі працювати», — сказав він та наголосив, що впроваджувати карантин вихідного дня — це як лікувати перелом подорожником. Відтак Я. Железняк закликав колег підтримати проект постанови, якою уряду рекомендовано переглянути та пом’якшити обмеження для вихідних.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що члени комітету, з одного боку, підтримуючи малий та середній бізнес, а з іншого — розуміючи необхідність встановлення карантинних обмежень, рекомендували парламенту визначитися щодо цього питання шляхом голосування. Після обговорення проект постанови № 4381 підтримали лише 149 народних депутатів, тож його було відхилено.
Водночас Верховна Рада 303 голосами підтримала проект постанови про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення (№ 4320). «Це не по-людськи, коли про карантин повідомляють у четвер і він починає діяти уже з п’ятниці», — зазначив співавтор проекту постанови Я. Железняк та підкреслив, що в разі запровадження жорстких карантинних заходів уряд має за тиждень попередити про це країну, повідомити, як він підтримуватиме бізнес і громадян, а також подати до парламенту перелік проектів законів, які потрібно ухвалити.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформував, що комітет рекомендує ухвалити проект постанови № 4320 за основу та в цілому. Документ, зокрема, передбачає, що в разі запровадження на всій території України чи на території окремого регіону тих чи інших заборон (щодо перевезення пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном, відвідування закладів освіти здобувачами освіти, роботи суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, громадського харчування, торговельного і побутового обслуговування тощо), Кабінет Міністрів повинен не пізніше як за сім календарних днів оприлюднити перелік обмежувальних протиепідемічних заходів, поінформувати про кроки, які будуть запроваджені для підтримки вразливих груп населення, працівників та суб’єктів господарювання та внести до Верховної Ради законопроект щодо надання державної підтримки та пільг населенню і бізнесу.

На думку М. Радуцького, ухвалення цієї постанови сприятиме зменшенню соціального напруження, яке може виникнути у разі посилення карантинних обмежувальних заходів та дозволить населенню і суб’єктам господарювання підготуватися до їхнього запровадження.

Також парламентарії підтримали проект постанови про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Оскільки щодо законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів (про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг і лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами—платниками єдиного податку, № 4313-д) так і не було знайдено компромісного рішення, головуюча Олена Кондратюк запропонувала представникам фракцій та депутатських груп обмінятися думками щодо врегулювання цього питання. Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запропонував зняти цей документ з розгляду, а далі створити робочу групу та розробити компромісний законопроект, який влаштовуватиме всі сторони. Ірина Геращенко («Європейська солідарність») на це зауважила, що коли хочуть заговорити проблему, то створюють робочу групу. На її думку, вирішити це питання можна ухваленням законопроекту, який відтерміновує запровадження касових апаратів на рік, до 1 січня 2022 року.

Народний депутат Ігор Палиця («За майбутнє») також закликав повернутися до розгляду його законопроекту № 4313, який передбачає перенесення на рік терміну застосування касових апаратів. Про несприйняття підприємцями, які зібралися біля Верховної Ради, законопроекту № 4313-д також заявила Юлія Тимошенко («Батьківщина»), оскільки він не знімає проблеми. Зрештою, законопроект № 4313-д було відхилено, тож тепер має бути розроблено нову законодавчу ініціативу щодо застосування касових апаратів.

В цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей адміністрування податків в цілях фінансування видатків, визначених пунктами 31—34 статті 14 Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік», № 4120); про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (щодо реалізації положень статті 11 Закону України «Про ринок природного газу», № 4119).
Верховна Рада підтримала постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата Зіновія Андрійовича, якого обрано головою Надвірнянської ОТГ.

Присягу народного депутата склав обраний під час проміжних виборів в одномандатному виборчому окрузі № 208 Анатолій Гунько.

Із днем народження вітали народних депутатів Михайла Ананченка, Михайла Бондара, Олену Кондратюк та Еллу Рєпіну.

На знімку: На пленарному засіданні з днем народження привітали заступницю Голови Верховної Ради України Олену Кондратюк.

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Олег СИНЮТКА, фракція «Європейська солідарність»:

— Економічний та епідеміологічний колапс в Україні, про який попереджали владу всі тверезомислячі люди, на жаль, став нашою реальністю. Влада провалила підготовку до другої хвилі епідемії і знову змушена вдаватися до сумнівних рішень, які матимуть негативні економічні наслідки. Переконаний: запровадження карантину вихідного дня — це не боротьба, а імітація боротьби з епідемією від В. Зеленського та влади. Це рішення не допоможе протистояти поширенню коронавірусу, а лише нашкодить малому та середньому бізнесу та економіці країни в цілому. Влада замість того, щоб купувати апарати ШВЛ, готувати лікарні до збільшення кількості хворих, витрачає гроші на так зване «велике крадівництво», записує ролики про перемогу над коронавірусом. Ваша непрофесійність стала серйозною загрозою для всієї країни.

Ігор ФРІС, фракція «Слуга народу»:

— Усі ми до обрання народними депутатами займалися своїми справами. Багато хто був підприємцем і знає, що таке забезпечити себе, свою родину, команду, з якою працюєш і за яку несеш відповідальність. Тому маємо задуматися над постановами і проектами законів, які сьогодні голосуватимуться... Я не є фахівцем в імунології, але мені здається, що всім зрозуміло: двома днями проблему вірусу не вирішити. Якщо йти, то на великий, дво-тритижневий локдаун, як це робиться в усіх країнах, щоб розірвати ланцюг хвороби. Але тоді потрібно підтримати людей. Ми з вами, уряд, маємо продумати компенсатори для того, щоб вони не залишились сам-на-сам із бідою. Ще одне питання — введення РРО. Подумайте десять раз чи підтримувати його. Зверніть увагу на ті нюанси, які між рядками... там все, проти чого стоять люди.

Тарас БАТЕНКО, група «За майбутнє»:

— Вважаємо, що нині для українського парламенту принциповий день. На нас дивляться мільйони громадян, від нас хочуть побачити вирішення нагальних проблем, а не їхнього заговорювання та порожніх обіцянок. Обіцяємо людям вирішити проблеми в частині РРО і кидаємо їх напризволяще. Це те, що сьогодні люди бачать, що парламент не дотримує свого слова. Я вважаю, що це ганьба! І це на тлі розпорядження уряду про скасування обмежень у розмірах зарплат керівникам підприємств, членам наглядових рад низки державних стратегічних підприємств України і за умови, що це обмеження запроваджено у квітні. Цей сніжний ком некомпетентності, неефективності урядових рішень несеться і може завалити не лише владу, а й державу.

Олег КУЛІНІЧ, група «Довіра»:

— На жаль, пандемія коронавірусу набирає значних обертів і ми маємо сумну щоденну статистику, є проблеми з тестуванням. Ситуація на місцях ще гірша. Для того, щоб отримати результати тестування, особливо це стосується сільської місцевості, потрібно десять днів. А ці дні є критичними для лікування, особливо для людей похилого віку. Плюс ці люди контактують з іншими громадянами. Думаю, що за вісім місяців карантину можна було давно створити в кожному районі інфекційне відділення, тим більше, що більшість із них стоять закриті через медичну реформу. Так можна вирішити дуже багато проблем, особливо в сільській місцевості. Тому сьогодні хотілося б дізнатися, як виконується постанова, ухвалена парламентом 20 жовтня.

Нестор ШУФРИЧ, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:

— Майже 12 тисяч хворих, 159 втрачених життів наших громадян — це підсумок не вчорашнього дня, а тижня тому. Бо результати тестів надходять на п’ять-сім днів пізніше. Скажіть, де та готовність до другої хвилі COVID-19, про яку знав весь світ. Нині вже Україна горить, а нам і далі розказують байки, що все добре. Запровадили цей ідіотський карантин вихідного дня. Можу відповідально сказати: жодного сенсу в ньому немає, крім дешевого піару та ускладнення і так тяжкого життя наших громадян. Вимагаємо скасувати цей карантин і сказати українцям правду, що відбувається в країні, а не прикрашати ситуацію, розраховуючи, що пронесе... Я абсолютно переконаний: на карантин треба відправити цей уряд, а Верховна Рада має взяти на себе відповідальність і змінити владу за один день. І це можливо!

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Ми з вами запросили до парламенту уряд, щоб з’ясувати ситуацію з COVID, і думаю, у нас буде достатньо часу, щоб разом з урядом відверто поговорити про те, що відбувається з епідемією. Але нині зібралися тисячі представників малого та середнього бізнесу. У Верховній Раді заблоковані всі входи і виходи. Бурлить обурення і навіть ненависть — і для цього у людей є підстави. Бо в умовах пандемії кожна країна думає, як допомогти бізнесу, особливо малому. Ми єдині під час пандемії почали закручувати гайки малому бізнесу, середньому класу. Прошу піти назустріч цим людям і прийняти два закони — № 4313, який пролонгує право працювати ще понад рік без касових апаратів, та № 3853-2, який скасовує насилля над малим та середнім підприємництвом. Я спілкувалась із людьми — законопроект № 4313-д, напрацьований комітетом, ними не сприймається, вони категорично проти нього!

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут