Про це повідомляє обласне управління статистики, яке зазначає, що загалом продукти стали дорожчими тільки на 0,7 відсотка порівняно з вереснем.

У бік збільшення переписали цінники також на соняшникову олію. Її продають дорожче на 7,2 відсотка. Зросли ціни також на хліб, кисломолочну продукцію, м’ясо птиці, сало та молоко.

Вінничанам довелося більше платити (на 6,9%) за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива. Причина в тому, що підвищилися тарифи на опалення на 26,1%, а також подорожчав природний газ на 17,8 відсотка.

За проїзд у міжміських автобусах пасажири уже сплачують більше, ніж раніше, на 0,4%. Ціни на проїзд у міських автобусах, принаймні в обласному центрі, не змінилися. Тим часом квитки на пасажирські потяги подешевшали на шість відсотків. Так стверджують в обласному управлінні статистики.

Фахівцям найскладніше пояснити, чому дорожчає цукор. За словами економіста Леоніда Козодоя, у період виробництва цукру з нового урожаю вартість продукції залишалася стабільною. В області уже зварили понад сто тисяч тонн цукру з буряків. Це найбільше порівняно з іншими регіонами держави. Окрім того, маємо перехідні запаси. Незважаючи на це, за кілограм цукру треба віддати 20 гривень, а деякі продавці на ринках просять на гривню більше.

— Цукру у цьому році буде менше, ніж торік, і не тільки в області, а й загалом у державі, — прогнозує економіст Леонід Козодой. — Але ж нині його достатньо. І попит менший, ніж це буває у літній період...