Мода циклічна. Ще вчора неактуальні одяг чи головні убори — знову в тренді. Щоправда, кожен виток додає інших штрихів до звичних речей.

Жіночі капелюшки додають елегантності. Це незаперечно. Цієї осені дизайнери знову звернули на них увагу. Передусім на класичні з великими полями з велюрового фетру, які тримають форму. На відміну від попередніх сезонів, коли поля спадали на обличчя.

Отож, виймаємо із шафи призабутий головний убір. Тут виявляється, що він наче зіскочився, став меншим за розміром. Втратив форму та навіть десь має сліди від молі (ці комашки дуже полюбляють шерсть). Як реанімувати такий капелюшок?

Насамперед переглядаємо, чи є сліди від молі. Їх легко затерти цупкою гумкою або пемзою, роблячи колові рухи. Опісля збільшуємо розмір виробу. Для цього відпорюємо внутрішню стрічку і розпарюємо капелюшок — поклавши на чайник чи каструлю з окропом (зволожений, він легко деформується). А далі — на перевернуту трилітрову банку намотуємо великий махровий рушник і щосили натягуємо розпарений капелюшок.

Опісля праскою, через вологу тканину, надаємо бажаної форми, виправляємо загини. Тією самою вологою шматиною щосили втираємо фетр спіральними рухами. Ворсинки від пари піднімаються. Даємо висохнути. Аж тоді знімаємо з банки.

Оздоблюємо стрічкою чи бантом у тон головного убору чи в контраст — за смаком. Капелюшок — як новий! Зігріє та прикрасить.

Івано-Франківська область.

Фото автора.