Танок — це відображення самобутності, традицій і звичаїв народу.

До нього увійшли перший навчальний посібник «Історія Криму та кримськотатарського народу», виданий двома мовами (українською та кримськотатарською), освітня онлайн-платформа із циклом лекцій, курсом відеоуроків з історії, культури та мистецтва корінного народу Криму.

Про ідею створення цього проекту розповіла голова ГО «Кримська родина» Аніфе Куртсеітова. Коли після трагічних подій на півострові у 2014 році кримчани були змушені переїхати на материкову Україну, то вирішили щось почати робити для дітей переселенців. При громадській організації «Кримська родина» створили дитячий культурно-просвітницький центр, в якому і почалися заняття з сімома дітьми (нині їх понад сто). Це були уроки з рідної мови та літератури, також відбувалися майстер-класи та уроки з кримськотатарської музики, культури. Мрія була вести ще й уроки історії Криму та його народу. Однак виникла проблема — в Україні не було адаптованих для дітей посібників. Тому вирішили такий створити. До цієї роботи долучилася ціла команда істориків та дослідників, а саме: Гульнара Бекирова, Андрій Іванець, Юлія Тищенко, Сергій Громенко і Бекір Аблаєв.

Автор посібника Гульнара Бекірова вважає: дуже важливо, що українські історики працювали пліч-о-пліч з кримськотатарськими при створенні книжки, а Крим був весь час на зв’язку. Навіть усіх імен, кому варто подякувати, немає можливості назвати, адже ці люди залишаються на окупованій території, тож можуть виникнути проблеми.

А голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що це навчальний посібник призначений для дітей, але рамки його набагато ширші. Адже народам, які століттями перебували під владою Російської, а потім Радянської імперії, вбивали в голову ті міфи та стереотипи, які відповідали уявленням Москви та її інтересам. І це заважало і заважає відбудовувати Україну. Тож дуже важливо знати власну історію і дивитися очима своїх істориків.

Посібник випущено накладом 1 000 примірників, 500 з них — українською мовою, 500 — кримськотатарською. Заплановано збільшити тираж, а також видати англійський варіант. Проте усі охочі можуть вивчати історію кримськотатарського народу завдяки матеріалам, які вже сьогодні можна завантажити на платформі www.bilgi.in.ua.

Фото зі сторінки Krymska rodyna.
Q r m ailesi у Фейсбуці.