Про це повідомив т. в. о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет під час засідання парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

— Важливою новацією вступної кампанії майбутнього року є реалізоване в Умовах прийому положення стандарту вищої освіти за спеціальністю 081 «Право» для магістерського рівня вищої освіти, яким передбачено, що особа може вступати на магістерську програму за спеціальністю «Право» виключно на основі диплома бакалавра за спеціальностями «Право» або «Міжнародне право», — повідомив він.

Вимоги до майбутніх юристів поступово підвищують. У 2019 році Умовами прийому було встановлено 130 балів як мінімальне значення конкурсного балу для вступу на основі повної загальної середньої освіти до бакалаврату за спеціальністю 081 «Право». «У 2020 році мінімальне значення конкурсного балу було встановлено на рівні 140, і цю практику ми продовжуємо на 2021 рік», — розповів про наміри Міністерства освіти Сергій Шкарлет.

Важливою новацією, передбаченою Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році, є значне розширення для більшості спеціальностей, окрім регульованого (таких як право та міжнародне право) переліку предметів ЗНО, які можуть використовуватися як третій конкурсний предмет. «Водночас для регульованих спеціальностей Умови прийому 2021 року визначають, навпаки, чіткий однаковий перелік конкурсних предметів для бюджетних та небюджетних конкурсних пропозицій», — зауважив Сергій Шкарлет.

Задля об’єктивності оцінювання та покращення конкурсного відбору під час вступу до правничої магістратури використовують технології ЗНО. «Вже п’ятий рік поспіль проходить Єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей (ЄФВВ) для вступу на магістерські програми з права, — нагадав т. в. о міністра освіти і науки. — Цього року, враховуючи логічність підвищення рівня складності тестових завдань, ми мали декілька зауважень з боку учасників тестування. Але хочу зазначити, що ми такий рівень завдань вважаємо оптимальним та раціональним на підставі висновків експертів. У магістратурі мають навчатися найкращі та спроможні випускники, особливо за регульованими, суспільно важливими спеціальностями».

Нагадаємо, що наступного року юристи вже традиційно складатимуть одразу два іспити — ЄФВВ та ЄВІ (єдиний вступний іспит з іноземної мови). При вступі до магістратури дозволять використати результати ЄВІ попереднього та поточного років, а от ЄФВВ — тільки 2021-го.

Під час прийдешньої вступної кампанії до магістратури запровадять так звані вагові коефіцієнти. Їх виші визначатимуть на свій розсуд, і у такий спосіб матимуть змогу збільшувати роль ЄФВВ у формуванні загального конкурсного балу. При цьому питома вага ЄВІ має становити не менше двадцяти п’яти відсотків.

У перспективі додатковий контроль за рівнем знань студентів запровадять і «на виході» з магістратури. «МОН разом з закладами вищої юридичної освіти та громадськістю активно працює над впровадженням Єдиного державного кваліфікаційного іспиту,  передовсім за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право», — повідомив Сергій Шкарлет.

Крім того, МОН розширює практику адресного розміщення державного замовлення. «Зокрема, в 2020 році у так званому широкому конкурсі брали участь такі державні замовники як МОН, МОЗ, Міністерство культури та інформаційної політики, Мінфін тощо, — підсумував Сергій Шкарлет. — Широкий конкурс — це передусім питання про вступника та його право здобувати вищу освіту за державним замовленням в обраному ним закладі вищої освіти незалежно від відомчого підпорядкування такого закладу. Тим самим кращі вступники мають отримати державне замовлення в обраних ними вишах». Водночас заклади зі специфічними умовами навчання — підпорядковані МВС та решті силових відомств — не беруть участі в широкому конкурсі.

Досі невизначеною залишається доля заочної юридичної освіти. «Важливо зазначити, що МОН підтримує позицію щодо обмеження державного замовлення на заочну форму здобуття освіти на юридичному бакалавраті та за ступенем молодшого бакалавра і в сфері фахової передвищої освіти», — зауважив Сергій Шкарлет.