На полі, що за об’їзною дорогою, яка оповила Костопіль із східного боку, жінка пасе корів. В одній руці тримає палицю, в іншій — торбину з їжею. Порівнявшись з нею, знайомлюся. Дізнаюся, що за пастуха — Устина Гожа (на знімку). Їй 76 років. Мешкає в Костополі на Рівненщині. Корів тримає давно, уже понад сорок років.

— Я родом із Комарівки Костопільського району, — розповідає про себе Устина Юхимівна. — Мій батько з господарів. Дід Іван Стасюк був гайовим, тримав велике господарство, пасіку. Дуже добрим був. Його рідний брат Варіон теж справно хазяйнував. Більшовицька влада визнала їх куркулями, за що обидві родини вивезли до Сибіру.

Мій батько — фронтовик. На війні дістав тяжке поранення. Йому кулями зрешетило живіт, права рука звисала. Однак по війні батько навчився все робити лівою рукою, навіть косити наловчився. Він мав два класи польської школи і був грамотним. Тому його призначили в колгоспі бригадиром, пізніше працював листоношею.

З чоловіком Василем нажили троє синів: Сергія, Ігоря, Сашка. Оскільки в селі було сутужно, у 1976-му переселилися в Костопіль. Батько подарував нам молоду теличку. Виростили з неї корову. Як надходила наша черга пасти громадську череду, на поміч приїжджав батько, бо ми з чоловіком обоє працювали. Я спочатку завскладом у міськкоопторзі, а пізніше -продавцем в універмазі. Звідти пішла на пенсію. Якби не корівчина, не знаю, що робила б. Завдяки їй маю молоко, сир, сметану. Дякувати Богу, є ще здоров’я доглядати за коровою та давати собі раду.

Батько наставляв мене правильно жити, казав: «Дочко, навчай своїх діточок, а моїх внуків, щоб вони ніколи не лізли в болото, не крали і людей не дурили, і щоб у позичках не були». Я так і навчала...

Торік, розповідає жінка, у череді було одинадцять корів, а залишилося лише чотири. Дедалі більше господарів збувають худобу, а Устина Юхимівна не наважується продати. Хоча й діти допомагають, та все ж корівку вважає своєю годувальницею.

«Триматиму її, допоки Господь посилатиме силу», — каже, бо за маленьку пенсію дуже важко прожити.

Костопіль Рівненської області.

Фото автора.