Аграрії отримали з 36 тисяч гектарів майже 600 тисяч тонн — зокрема, моркви, буряку і капусти. Завершили роботи й на полях з картоплею, накопавши, у середньому, 87 центнерів з гектара. Одержали 464 тисячі тонн картоплі з 53,2 тисячі гектарів, що на 7% більше від торішнього врожаю.

Вартість борщового набору на прилавках магазинів тішить споживачів. Так, картопля першого сорту коштує майже 8 гривень за кіло, морква і буряк — по 3,8 грн, капуста — 2,9. У листопаді 2019-го навіть оптові ціни були вищі: на капусту становили 3—3,2 грн/кг, буряк — 4—4,5, морква — 4—4,5, картопля — 7,5—8,5 грн/кг.

Протягом останніх місяців ціни на картоплю поступово знижувалися. У листопаді вони стабілізувалися й упевнено утримуються на доступному для більшості покупців рівні. Нині можна запастися бульбою як мінімум на 30% дешевше, ніж роком раніше, зазначають аналітики «АгроПортала». І прогнозують, що з початку наступного року ситуація істотних змін не зазнає.

Однак, якщо протягом зими низькі ціни збережуться, то в наступному сезоні аграрії, імовірно, скоротять площі під овочами, адже їх вирощування обходиться дорожче, ніж зернових чи олійних культур. Це означає менший урожай городини, високі ціни й потік імпорту.

До негативних чинників впливу на галузь овочівництва експерти зараховують і кліматичні зміни, відсутність доступу великої частини виробників до сучасних технологій зберігання, упакування й транспортування продукції. А також недостатню кількість овочесховищ і слабку державну підтримку галузі. Відіграє роль і наявність значного тіньового сектору — 75—80%. Ну, і, нарешті, нерозвинену інфраструктуру товарного ринку.

Дніпропетровська область.

Тим часом

В Україні завершилося збирання проса. Із засіяних навесні цією круп’яною культурою понад 150 тис. га намолочено 243,7 тис. тонн зерна. За обсягами зібраного лідирують Харківщина — 34,18 тис. тонн з урожайністю 26,9 ц/га, Одещина — майже 26 тис. (7,1 ц/га), Херсонщина — понад 21 тис. (18,5 ц/га), Київщина та Чернігівщина — по 18 тис. (33,5 та 22 ц/га відповідно), Дніпропетровщина — 16 тис. тонн (12,3 ц/га). Рекордною врожайністю у 42 ц/га, якщо вірити Мінекономіки, подивувала Хмельниччина, щоправда, просо там цьогоріч зростало лише на 600 гектарах

Фото з відкритих джерел.