На знімку: під час концерту.

На камерній сцені театру у фойє глядачам представили фактично нове, переосмислене й доповнене бачення вже традиційних і давно відомих нам творів. Це і пісні сучасних композиторів, і популярні фольклорні твори, проте в модерному аранжуванні, і джазові інтерпретації, одне слово, тут намагалися відволікти від сірої буденності та зробити всіх щасливішими, а серця наповнити теплом. Тож не дивно, що концерт назвали «Від серця до серця».

Розпочався вечір із усім відомої пісні «Коріння» (музика      В. Толмачова, слова В. Вихруща). Саме вона фактично й стала лейтмотивом усього концерту. Адже якщо ми пам’ятатимемо наше коріння, то матимемо й майбутнє, так вважає диригент-постановник, заслужений діяч мистецтв України Сергій Дідок, який перед прем’єрою розповів журналістам про творчу кухню цього дійства. Він також зазначив, що концерт може бути актуальним і цікавим і для дітей та молоді, і для дорослої аудиторії, бо пісні Тараса Петриненка чи Володимира Івасюка або ж музика Мирослава Скорика не можуть нікого залишити байдужим. Це своєрідний місток від коріння до сучасності. Якщо ж говорити про сучасне прочитання, то неабиякою цікавинкою, як на мене, стало джазове виконання «Гуцулки Ксені».

Сергій Дідок також розповів, як пандемія буквально чи не щодня вносила свої корективи в майбутній концерт. Проте він відбувся. А все вдалося саме тому, каже хормейстер-постановник і диригент Ігор Ярошенко, що це була навіть не робота, а співтворчість. Бо кожен учасник привносив щось своє, неповторне й оригінальне. «Дуже важливо, що в такі часи є таке випромінювання щирості й позитиву», — наголосив пан Ігор.

Водночас режисер дійства Максим Добролюбов розповів, що готувалися до прем’єри досить довго, бо підходили дуже професійно і опрацьовували всі формати, щоб вечір був і безпечним, і комфортним.

І треба віддати належне: програма таки справді виконала свою роль. І відволікла від буденності, й зробила всіх трішки кращими та щасливішими. Саме в такому пісенному різнобарв’ї кожен із нас знайшов для себе інтонацію, що зачепила струну його душі та подарувала піднесений настрій надовго. Тож на завершення вдячні глядачі, які нині скучили за якісною українською музикою, ще довго не відпускали музикантів і співаків зі сцени, надто коли прозвучали «Край, мій рідний край» (музика і слова Миколи Мозгового) та «Пісня про пісню» Тараса Петриненка. Наступного разу на концерт «Від серця до серця» глядачів запрошують у переддень Святого Миколая, 18 грудня.

Фото Анатолія Федорціва.