Ним охоплено найбільші школи міста — №7, №9 і №20. У двох замінюють вікна і двері, утеплюють цоколі і фасади, а у третій реконструюють систему освітлення. Також в одній із шкіл облаштують індивідуальний теплопункт, а в іншій — вентиляцію в їдальні і спортзалі.

Європа допомагає

Роботи виконуються у рамках програми Євросоюзу «Угода мерів — демонстраційні проекти». На підвищення енергоефективності трьох сумських шкіл сформовано бюджет у розмірі 1,64 млн євро. Левову частку цієї суми — понад 1,14 млн євро — покриває грант Європейського Союзу, а решту майже півмільйона євро додає міськрада.

За словами Вікторії Ломаки, експерта з комунікацій проекту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах Сум», він розрахований на 42 місяці. Більше половини цього часу вже минуло.

— На початковій стадії зроблено енергоаудит приміщень шкіл, обстежено технічний стан будівельних конструкцій та інженерних систем, — розповідає В. Ломака. — Після цього, власне, й були визначені енергоефективні заходи, які впроваджуватимуться у рамках проекту.

Важливим та відповідальним етапом було виготовлення проектно-кошторисної документації. Організації, які виконували цю роботу, керувалися українським законодавством, а також технічними рекомендаціями, розробленими європейськими фахівцями. Перед поданням виготовленої проектної документації на отримання експертного висновку запропоновані технічні рішення погодили як вітчизняні, так і європейські спеціалісти.

Урешті-решт, влітку нинішнього року, після проведення тендерної процедури, визначились виконавці ремонтно-будівельних робіт — сумські підприємства «Тімвел» та «Гольфстрім». Перше вдосконалюватиме приміщення СШ №7, друге — СШ №9. Щодо школи №20, де передбачена капітальна реконструкція системи освітлення, ще й досі триває виготовлення проектної документації.

Екологічна педагогіка

Вікторія Ломака працює вчителькою в одній із сумських шкіл, тому проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах» лише технічними моментами не обмежився. До нього залучили чимало дітей та використали з метою екологічних освіти і виховання. Особливо жвавою і змістовною була участь у проекті школярів під час «Днів сталої енергії у м. Суми».

— Окрім традиційних вікторин, конкурсів і флешмобів, ми провели кінопоказ просто неба, організували екологічні майстер-класи, — ділиться В. Ломака. — Діти вчилися виготовляти еко-мило та інші речі, побували на корисних екскурсіях. Одну з них здійснили до лабораторії Сумського національного аграрного університету — там молодий вчений Дмитро Бідюк опанував виготовлення еко-посуду та еко-упаковки з органічних матеріалів. Така тара не засмічує довкілля, а розкладається вже за якийсь рік чи два і стає добривом для ґрунту.

Тим часом, ремонтно-енергоефективні роботи в Сумах тривають, і їх час від часу інспектує команда проекту. За словами Вікторії Ломаки, поки що все йде добре, у відповідності з погодженими експертами технічними рішеннями. Тож принаймні у трьох сумських школах невдовзі буде тепло, і коштуватиме це недорого: за комфорт вагомо платять один раз, аби надалі щоразу заощаджувати.

Сумська область.

Фото надано автором.