На знімку: голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, заступник міністра соціальної політики Євген Котик, директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Тетяна Михайленко, начальник управління медичних та соціальних послуг ФССУ Олена Пухка.

Для застрахованих осіб це означатиме повернення необхідних соціальних виплат коштом Фонду соціального страхування.

Документом, зокрема, усувається обмеження щодо фінансування Фондом соціального страхування України у період дії карантину:

— одноразових страхових виплат у разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого на виробництві;

— спеціальних медичних та постійних сторонніх доглядів, побутового обслуговування, зокрема, для осіб з інвалідністю;

— ліків і виробів медичного призначення для потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю;

— санаторно-курортного лікування потерпілих, осіб з інвалідністю;

— а також реабілітаційного лікування працюючих після перенесених захворювань і травм.

Активну участь у вирішенні питання відновлення соціальних виплат на законодавчому рівні взяли Федерація профспілок України, Фонд соціального страхування України, Громадські організації людей з інвалідністю.

Нагадаємо, на вимогу Закону України № 553-ІХ від 13.04.2020, з 18 квітня 2020 року Фонд призупиняв фінансування соціально важливих статей видатків. Більше шести місяців 205 тис. інвалідів праці, людей з виробничими травмами були позбавлені права на сторонній догляд, додаткові ліки та медичне обладнання, ще 40 тис. людей чекали на можливість пройти реабілітацію та обов’язкове оздоровлення в санаторно-курортних умовах.

«У квітні місяці було призупинено видатки Фонду соціального страхування, буквально одразу до дирекції Фонду та до Федерації профспілок почали надходити скарги від застрахованих осіб щодо такої ініціативи та порушених нею прав. Після відміни локдауну таких звернень з кожним днем ставало дедалі більше. Як представники застрахованих осіб працюючого населення України ФПУ взяла на себе ініціативу посприяти у вирішенні цього питання, адже як сторона соціального діалогу ми розуміємо, як конструктивно вести діалог з державою, щоб він був плідним. Процес прийняття законопроекту був досить довготривалим, в ньому брали участь ГО людей з інвалідністю, Федерація профспілок України, підтримали ініціативу відновлення соцвиплат Комітет з питань соцполітики та Комітет з питань бюджету, міністерства, Фонд соціального страхування та народні депутати. З початку вересня ми офіційно почали діалог з профільними комітетами та міністерствами, виявилось, що більшість державних структур лише опосередковано чули про цю проблему і не тільки не заперечують проти внесення поправок, а й повністю готові їх підтримати. Звісно, ми надали об’єктивні обґрунтування нагальної потреби відновлення видатків та постійно тримали руку на пульсі. Враховуючи специфіку державних процесів, багато проблем людей залишаються недоозвученими та недопочутими, і в цьому питанні ключовим моментом було озвучити людську проблему та прокоординувати її вирішення на державному рівні. Ми написали сотні листів усім членам профільних комітетів, представникам усіх фракцій, усім профільним міністерствам, провели круглі столи, публічні обговорення, брали участь у засіданнях Комітету з питань бюджету, поки проблема не була вирішена» — коментує заступник голови Наглядової ради Фонду соціального страхування — заступник голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко.

За даними експертів, відсутність вчасної реабілітації як одного з важливих етапів лікування призводить до підвищення рівня інвалідизації, збільшення звернень за лікарняними листами. Така ситуація, в свою чергу, підвищить потребу страхових виплат по лікарняних та тимчасовій втраті працездатності, збільшить фінансове навантаження на бюджет у наступному році.

«Відновлення видатків Фонду не потребує видатків з держбюджету — кошти передбачені бюджетом ФССУ, а саме сформовані з ЄСВ, які сплачують роботодавці. У бюджеті ФССУ 2020 року на всі вищезазначені видатки було передбачено 905 млн 057 тис. 700 грн. За період січень-квітень 2020 року профінансовано послуг на суму 171 млн 715 тис. 900 грн, економія коштів за період квітень-жовтень становить 409 млн 739 тис. грн.

За підрахунками ФССУ, необхідний обсяг коштів для фінансування необхідних витрат на період жовтень-грудень 2020 року становить 236 млн 570 тис. 100 грн. Ці кошти не потрібно шукати, не потрібно навантажувати держбюджет, але ця сума стратегічно важлива для життя десятків тисяч простих українців, які потребують лікування» — розповіла голова виконавчої дирекції Фонду Тетяна Михайленко.

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом, що гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Згідно із частиною четвертою статті 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та статті 8 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття» кошти Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття не включаються до складу Державного бюджету України.

«Мовою законів проблема має один вигляд, але на рівні людей вона зовсім інша і значно страшніша. Ми довго чекали на свої гарантовані Конституцією соціальні права і прийняли рішення боротися, якщо нас не чують. Дякувати богові, спільними зусиллями держава нас почула. Дякуємо всім, хто брав участь у цьому процесі. Одна поправка до закону вирішує сотні тисяч проблем найнезахищеніших українців, наприклад інвалідів праці» — зауважив голова Дніпропетровського обласного об’єднання інвалідів праці та постраждалих на виробництві «МИР» Бобков Олександр Олексійович.

Ініціатором законопроекту № 3692 стала голова Комітету з питань соцполітики Галина Третьякова. Вона ж разом з народним депутатом, членом Комітету з питань бюджету Андрієм Пузійчуком стали авторами поправок до законопроекту.

Відповідний закон Верховна Рада України прийняла 3 листопада, за нього у другому читанні проголосували 295 депутатів, виправивши таким чином свою ж законодавчу помилку, коли підтримали ініціативу про зупинку видатків Фонду соціального страхування. Закон №3692 набере чинності вже найближчим часом, одразу після цього застраховані особи знову почнуть отримувати свої законні соціальні виплати.

Фото Володимира ЗАЇКИ.