Постійна парламентська делегація, яку очолює народний депутат Єгор Чернєв («Слуга народу»), взяла участь у засіданнях комітетів: з питань цивільного виміру безпеки, з питань економіки і безпеки, з питань науки і техніки та політичного комітету. А також у спеціальному засіданні щодо COVID-19.

Щорічну сесію Парламентської Асамблеї відкрив Президент ПА НАТО Аттіла Местерхазі, голова делегації парламенту Грецької Республіки в ПА НАТО Марієтта Яннаку та прем’єр-міністр Грецької Республіки Кіріакос Міцотакіс.

За результатами засідань комітетів ПА НАТО на пленарній сесії були схвалені такі резолюції: «Збереження рівня оборонних інвестицій держав-союзників після COVID-19», «Економічна стійкість і пандемія», «Трансатлантична стратегія щодо Китаю», «Інновації в оборонній сфері», «Імплементація резолюції 1325 Ради Безпеки ООН Жінки, Мир, Безпека».

Також ПА НАТО затвердила декларацію «НАТО 2030: об’єднаний та сильний альянс на світовій арені», у якій підтверджується прихильність держав-союзників політиці «Відкритих дверей»  НАТО як інструменту розширення зони стабільності та поширення демократичних стандартів по всій Європі, підтримки євроатлантичної інтеграції Боснії та Герцеговини, Грузії та України і допомоги у зміцненні їх стійкості проти втручання іноземних держав.

На сесії з промовою виступив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Він наголосив, що Парламентська асамблея НАТО відіграє надзвичайно важливу роль у зміцненні єдності Альянсу. Відповідаючи на запитання голови української делегації Єгора Чернєва щодо подальших кроків НАТО стосовно cтримання агресивних дій Росії у Чорноморському регіоні, Єнс Столтенберг зазначив, що Альянс посилив співпрацю з такими важливими партнерами, як Україна та Грузія, і поінформував про заплановану зустріч на міністерському рівні щодо питання безпеки у Чорноморському регіоні, на яку запрошені міністри закордонних справ України та Грузії.

Також на пленарному засіданні голову делегації США в ПА НАТО, конгресмена Джеральда Конноллі було обрано на посаду Президента ПА НАТО.

Довідково

66-та щорічна сесія Парламентської Асамблеї НАТО відбулась 18—23 листопада 2020 року. Захід провели в онлайн-режимі у зв’язку з епідеміологічною ситуацією у світі.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.