Нагадаємо, що торік, 10 липня, уряд визначив новий порядок оплати праці педагогів, яким передбачалося до 2023 року підвищити мінімальний оклад до чотирьох прожиткових мінімумів. У 2020-му мінімальний оклад педагога мав би становити 2,5 прожиткового мінімуму, в 2021-му  — 3 мінімуму, в 2022-му  — 3,5 мінімуму, а з січня 2023-го —     4 прожиткові мінімуми. Пізніше в зв’язку з відсутністю коштів на реалізацію реформи оплати праці в державному і місцевих бюджетах зазначена постанова була призупинена до 31 грудня 2020 року.

На обґрунтування необхідності перенесення строків запровадження нових розмірів окладів педагогів Міносвіти заявило, що на реалізацію постанови уряду № 822 і підвищення зарплат вчителям із 1 січня 2021 року необхідно 50 мільярдів гривень, яких у бюджеті нема.

По дві тисячі на дитину

Невдоволення підприємців «карантином вихідного дня» змусило уряд шукати шляхи підтримки особливо малого бізнесу. Отже, було відновлено дію державної програми, яка передбачає виплату фінансової допомоги на дітей фізичних осіб-підприємців.

Виплати відновлено для першої та другої груп платників єдиного податку. І відбуватимуться за листопад-грудень цього року. Передбачено, що гроші отримають підприємці, які мають дитину віком до 10 років. Сума виплати на одну дитину становить дві тисячі гривень. Гроші сім’ї підприємців отримають у грудні. Тим, хто в травні-серпні цього року вже отримував таку допомогу, не треба буде подавати будь-які заяви чи документи. Допомога на дітей підприємцям, які раніше її не отримували, сплачуватиметься після її призначення на підставі відповідної заяви та необхідних документів, які подаються до 15 грудня 2020 року.

Посвідчення чорнобильцям обміняють згодом

Цього тижня Кабінет Міністрів проявив себе також продовженням термінів заміни посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Старі посвідчення діятимуть до кінця наступного року, зазначається в постанові уряду. У 2018 році Кабмін вирішив провести заміну «чорнобильських» посвідчень до 1 січня 2021-го — у зв’язку із затвердженням їх нових зразків. Але на сьогодні профільні комісії провели заміну лише 70% від загальної кількості посвідчень. Уповільнення цієї роботи чиновники пояснюють світовою пандемією та карантиними заходами.

За сім днів до локдауну

Відтепер (з 25 листопада) у разі виникнення необхідності запровадження на всій території України чи на території окремого регіону (адміністративно-територіальної одиниці) заборон, пов’язаних із запобіганням поширенню на території України COVID-19, Кабмін зобов’язаний оприлюднити своє рішення не менш як за сім календарних днів до введення обмежувальних заходів. Серед таких заходів, зокрема, заборона регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном у міському сполученні, відвідування закладів освіти, театрів, кінотеатрів, музеїв, закладів громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах.