За даними РНБО, серед хворих на COVID-19 людей віком 30—39 стільки само, скільки 69-літніх і майже стільки — скільки людей у віковій групі 40—49 років. При цьому смертність вище серед людей, старше шістдесяти (31,3%), на другому місці — люди віком 70—79 років (28%), на третьому й четвертому — представники вікових груп 50+ і 80+ (15,1 і 16,6% відповідно).

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, у медзакладах країни завантажено 52% ковідних ліжок, менше половини з них мають підключення до кисню. Крім того, не вистачає обладнання, включно з кисневими концентраторами.

Але, на жаль, не тільки відсутність кисню може призвести до летального результату. Голова МОЗ Максим Степанов повідомив у Фейсбуці, що урядова комісія розбереться в обставинах трагедії, яка сталася у Львівській області.

«Через відключення електропостачання в Жовківській районній лікарні двоє пацієнтів, які перебували на апаратах штучної вентиляції легенів, померли. Лікарі боролися за їхні життя за допомогою мішка Амбу. Однак урятувати, на жаль, не вдалося», — написав він. Степанов зазначив, що в лікарні при цьому був аварійний дизель-генератор, але він не перемикався автоматично. Міністр пообіцяв, що перевірка встаткування буде проведена у всіх лікарнях...

Минулими вихідними керівництво МОЗ (міністр і його заступники) без попередження відвідали деякі лікарні в Житомирській, Черкаській і Київській областях «для кращого розуміння стану справ». Про це вчора на брифінгу розповів Максим Степанов. Під час незапланованого візиту в обласну лікарню в Житомирі делегація міністерства виявила, що там неадекватно відбито статистику щодо кисневих точок, а також ліжок у відділеннях, які не відведені під лікування COVID-19. Крім того, лікарі не мають повного доступу до засобів індивідуального захисту, якими установа забезпечена повністю.

Голова МОЗ попередив: він і його заступники такі незаплановані візити здійснюватимуть на постійній основі в міських, районних, обласних лікарнях.