За рішенням канцлера ФРН Ангели Меркель і прем’єр-міністрів федеральних земель у зв’язку зі зростанням кількості інфікованих COVID-19 першого грудня на території країни запроваджують нові правила та обмеження на наступні два тижні. Передусім ідеться про посилення обмежень соціальних контактів, за винятком часу між Різдвом і Новим роком.

До 20 грудня продовжено полегшений карантин. Відповідно до цього бари, ресторани, басейни, розважальні та заклади культури поки що мають бути закриті.

Щодо обмежень на соціальні контакти, то з 1 грудня дозволено зустрічатися з членами однієї родини, причому кількість лімітовано щонайбільше п’ятьма особами. Це не стосується хіба що дітей віком до 14 років. На час різдвяних канікул і напередодні Нового року буде зроблено виняток і щодо зустрічей з членами сім’ї чи з десятьма особами з різних домогосподарств — їх дозволено. 

Кабінет та уряди земель домовилися про перенесення різдвяних канікул: вони розпочнуться раніше і водночас — 19 грудня по всій країні.

До раніше запровадженої заборони різдвяних ярмарків і новорічних вечірок додалася ще й загальнонаціональна заборона на запуск феєрверків і петард на людних вулицях і площах. Регіональна влада повинна повідомити про місця, де діятиме таке обмеження.

Під час обговорення нових правил канцлером і прем’єр-міністрами федеральних земель експерти з охорони здоров’я і представники регіонів вимагали ширшого фінансування для поліпшення транспорту, котрий перевозить школярів, а також більше коштів для медичних закладів. У підсумку федеральне міністерство охорони здоров’я і консультаційна рада повинні будуть ухвалити необхідні угоди для поліпшення фінансування лікарень під час пандемії. Також дійти згоди про фінансування шкільних автобусів мають міністри транспорту земель і федеральне міністерство транспорту.

Під пильною увагою влади перебуває робота шкіл. В епіцентрах коронавірусу, де кількість захворювань сягає понад 50 нових інфікованих на 100 тисяч жителів за останні сім днів, для учнів старше сьомого класу діє вимога надягати маски і під час уроків. У таких регіонах запроваджується змішане навчання, тобто поділ учнів старше восьмого класу і викладання позмінно.

Також в епіцентрах коронавірусу з особливо високим рівнем інфікованих, де захворюваність перевищує 200 нових інфікованих на 100 тисяч осіб за тиждень, обмеження будуть радикально жорсткішими.

Що стосується підприємств торгівлі, то досі один покупець міг перебувати на 10 кв. м у всіх магазинах. З 1 грудня для універмагів і торговельних центрів з площею понад 800 кв. м запроваджуються суворіші правила. Тут один покупець може перебувати на 20 кв. м. Для решти магазинів, площею менш ніж 800 кв. м, як і досі застосовується правило: один покупець на 10 кв. м.

Нові, жорсткіші правила в зимові місяці запроваджені для потягів далекого сполучення Deutsche Bahn: там можна зарезервувати місця лише біля вікон. На місцях, котрі передбачені для понад двох пасажирів, дозволяється сидіти лише хрест-навхрест.

Жорсткі правила? Найцікавіше те, що населення їх виконуватиме!

До речі

До кінця року в Сполучених Штатах буде достатньо вакцини, щоб імунізувати 20 мільйонів американців. Це пообіцяв, виступаючи на каналі CNN, адмірал Бретт Джіруар, який очолює програму тестування на COVID-19. «Однак, — наголосив він, — американці повинні правильно поводитися, поки вакцина не стане широко доступною» , повідомляє «Голос Америки». Таку заяву було зроблено після того, як у суботу до лікарень країни госпіталізували рекордну 91 тисячу 635 пацієнтів.

Берлін.