На знімку: до вшанування пам’яті мільйонів замордованих голодом українців долучилися дипломати Посольства України у Франції.

З цієї нагоди Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо виступив із заявою, в якій наголосив, що, попри жахіття, які довелося пережити українцям, вони вистояли. «З 1932-го по 1933 рік тоталітарний радянський режим Йосипа Сталіна створив в Україні жахливий голод — геноцид, покликаний зламати дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його прагнення до свободи і незалежності», — заявив Джастін Трюдо. «Українці твердо трималися своєї мови і своєї культури, незважаючи на всі спроби режиму придушувати і переслідувати їх. У 1991 році, після більш ніж півстоліття радянського гніту і правління, Україна проголосила незалежність», — сказав глава уряду Канади і закликав усіх канадців ушанувати пам’ять жертв Голодомору і «визнати той внесок, який українські канадці внесли в побудову кращої країни для всіх нас».

Свічку пам’яті жертвам Голодомору в суботу запалили у вікні президентського палацу в Польщі. Прес-служба Президента Анджея Дуди, зокрема, повідомила: «У вікні президентського палацу сьогодні запалала свічка для вшанування пам’яті жертв Великого Голодомору в Україні 1932—1933 років. Символічне світло вшановує терпіння і трагізм мільйонів людей, які були приречені на голодну смерть тоталітарною комуністичною системою Радянського Союзу. Серед жертв цього геноциду були також і поляки».

Вселенський патріарх Варфоломій провів службу в Стамбулі, яку присвятив жертвам Голодомору. «ХХ століття можна вважати найтрагічнішим періодом в історії людства. Крім Першої світової війни та Другої світової війни, в ньому відбулися, мабуть, найбільші трагедії людства, деякі з яких добре відомі нашій людській сім’ї, а інші менш знайомі або майже ігноруються. Серед останніх слід відзначити Голодомор, Великий Голодомор в Україні, який прагнув убити від семи до десяти мільйонів благочестивих українців голодом в найжахливіші роки радянського режиму, з 1932-го по 1933 рік, і яких в цей день ми молитовно згадуємо. Український термін «голодомор» підкреслює голод, диявольський проект сталінської системи, мета якого — геноцид особливо вірного народу, щоб викорінити християнську віру і православну церкву в той час, коли, як це не парадоксально, люди мирно збирали рясний урожай. Поки люди вмирали від голоду, радянський режим експортував їхні врожаї світу, таким чином лицемірно вдаючи СРСР процвітаючою країною», — йдеться у проповіді Варфоломія, текст якої опублікувало Генеральне консульство України в Стамбулі.
Заяви солідарності з українським народом оприлюднили також Сполучені Штати, Литва, Латвія, Швеція, інші європейські країни. Окрім того, відбулися заходи пам’яті жертв голодоморів, організовані за рубежем українськими дипломатами та нашою громадою.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав продовжити боротьбу за донесення у світі правди про голодомор 1932—1933 років та визнання його геноцидом українського народу. Він наголосив: «Трагедія Голодомору не абстрактна». «Вона особиста. Це мозаїка поламаних доль цілком реальних людей. І відповідальність за неї не абстрактна. Вона має конкретні прізвища. Це Сталін, Молотов, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар, Хатаєвич та інші більшовики». Міністр закликав розвінчати міф про те, що українці мовчки йшли на смерть. «Історичний факт: за період із 1 січня по 15 липня 1932 року в Україні зареєстровано 932 масові виступи проти сталінської колективізації. Давайте сьогодні також вшануємо героїзм цих людей, які мали сміливість кинути виклик тоталітарній владі. Невідомо, чи був у них шанс перемогти. Але у них точно була гідність не здатися без бою».

Фото зі сторінки у Фейсбуці Посольства України у Франції.