За всі роки незалежності жодної нової метеостанції не збудували.

— Ми фіксуємо хмарність, напрямок вітру, тиск, опади, промерзання. Кожен із цих показників має ще багато додаткових параметрів. Після фіксації та обробки передаємо результати в Київ, де складають кліматологічні довідники. А вже за ними спостерігають, як змінюється погода та клімат. Крім того, до нас регулярно звертаються правоохоронці, щоб дізнатись точну погоду при ДТП, — пояснює Лідія Собченюк.

Лідія Собченюк розповідає, що всі показники приладів на метеостанції фіксують кожні три години. Тоді телеграмою відправляють у головний синоптичний центр у Києві, а звідти — по областях. Там синоптики й складають прогноз погоди. У такому режимі важливо відправити всі показники вчасно. Без затримки. Лідія Собченюк зізнається, що не так давно працювати в такому режимі стало набагато простіше:

— 3 листопада нам підключили виміри температури повітря, ґрунту та вологості до комп’ютера. Раніше колеги в будь-яку погоду бігали до термометрів, гігрометрів і записували показники вручну кожні три години. Навіть вночі, адже спостереження ведуться цілодобово. Тепер ці показники відображаються на моніторі, що серйозно спрощує нам роботу. Майже два місяці ми паралельно фіксували дані з комп’ютера та безпосередньо на шкалах приладів. Розбіжність — мінімальна.

На метеостанції також працює агрометеоролог Ілона Бриж і метеоролог Лілія Федорова. Весь колектив складається з восьми осіб.

— Робота дуже цікава. Як один день не схожий на інший, так і погода щоразу різна. Колись навіть по прикметах могли спрогнозувати зміни. Наприклад, якщо в Москві випав сніг, то в нас він буде через два тижні. Тепер усе не так, — кажуть жінки.

— Протягом дня потоки повітря можуть так змінитись, що найточніший прогноз не відповідатиме дійсності. Думаю, кожен це відчуває по листопаду. Раніше земля замерзала ще в перших числах, а тепер навіть сумніваєшся, чи купувати зимову куртку. Можливо, незабаром сніг, як в Африці, чекатимемо, — погоджується Лідія Собченюк.

Раніше, щоб вивести середньорічну температуру, дані аналізували за період 50 років. Проте глобальне потепління посилюється швидкими темпами. Наприклад, зимою середньорічна температура повинна бути -8, а частіше фіксується навіть плюсова. Тому наразі змінюють період виміру середньорічної температури на 30 років, що має дати реальну картину зміни клімату.

Кліматологи попереджають, що середньорічна температура взимку може бути вищою на два градуси, ніж на початку століття. Пані Лідія розповідає, що на погоду в Україні впливає холодна течія в тропіках Тихого океану, яка змінює загальну циркуляцію повітря. Простими словами — зима буде теплою з можливими короткочасними похолоданнями:

— Щодо опадів, то їх дефіцит і надалі зберігатиметься. Перший сніг випаде в грудні, тому зі сніговиками доведеться почекати. Загалом зима 2020/2021 буде теплішою, ніж зазвичай. Швидше за все, слід очікувати невеликих морозів, частих відлиг і крижаних доріг. І таку погоду прогнозують на всю зиму.

Фото автора.