Над нею працювала вишивальниця з Вінниччини Алла БОЛГАРСЬКА.

Не повірили, що це ручна робота

«Вишивала її у подарунок на день народження для мами — Ірини Гурської, — розповіла «Голосу України» Алла Болгарська. — Назвала роботу «Золото Поділля» за пшеничний колір. Працювала два місяці, щоб встигнути до 5 лютого — до дня народження. Мамі дуже до лиця! Саме вона першою схвально відгукнулася про сорочку. А вже потім її оцінювало журі міжнародного конкурсу. На онлайн-конкурс надсилали не роботи, а тільки фотографії. Не знала, що вишиванку так високо оцінять професіонали. Насамперед кожну вишивку оглядають з виворотної сторони. Там можна побачити найменший огріх майстрині. При сучасній техніці це не становить жодних труднощів. Неспроста в народі кажуть: лице для людей, а виворіт для Бога. У мене вже був випадок, коли пошила на замовлення сорочку, а мені... не повірили, що це ручна робота. Кажуть, ти ж вишила на машинці, а розповідаєш, що вручну».

Майстриня розповіла, що у поданій на конкурс роботі — вісім різноманітних швів, але жодного з них не видно. Крім вишивання, застосувала техніку виколювання — «солов’їні вічка». Словом, дуже скрупульозна робота.

Математика... на кінчику голки

«Повірте, це справді ексклюзивна робота, — каже пані Алла. — У вишивці все вивірено математично. Якби були порушені розрахунки, це помітило б журі. На кінчику голки є своя математика».

Майстрині приємно, що матуся тепер надягатиме сорочку-переможницю міжнародного конкурсу. Яку ж нагороду отримає, цього Алла поки що не знає. У повідомленні, яке надійшло на електронну пошту, сказано, що церемонія нагородження відбудеться після 15 грудня.

Майстриня працює у райцентрі Ямпіль у Будинку дитячої та юнацької творчості. Веде два гуртки — художньої вишивки та художньої творчості. Надзвичайно радіє кожному успіху своїх вихованців. Каже, що діти окрилюють у роботі. Пані Аллу знають ще й як вмілу ткалю. І картини вона малює. Колеги називають її талановитим педагогом. Друзі ж нагадують про ще одне вміння: «Знали б ви, які ексклюзивні та смачні страви готує!».

Вінницька область.

На знімку: Алла Болгарська разом зі своїми вихованцями.

Фото зі сторінки Алли Болгарської у Фейсбуці.