Досить швидко депутати обрали голову та його першого заступника. Представницький орган очолив Віктор Федорченко, а його «правою рукою» став Олександр Стрельченко.

Лідери поділили «портфелі»

Віктор Федорченко — представник великого бізнесу. Він — відомий не лише на Сумщині забудовник, засновник, власник і генеральний директор будівельної компанії «Федорченко». Лише житла його підприємство звело стільки, що в ньому нині мешкають десятки тисяч сумчан. Перший заступник голови Олександр Стрельченко до обрання працював директором футбольного спортклубу, що має статус комунального підприємства облради.

За великим рахунком, нічого сенсаційного в кадрових розкладках не сталося. В. Федорченко балотувався до обласної ради від «Слуги народу», а О. Стрельченко — від ОПЗЖ. Перша партія одержала на виборах перше місце і провела до облради 16 депутатів, друга — друге, здобувши 14 мандатів. Вони й поділили між собою найголовніші «портфелі». Але переможці не змогли б домовитися про кадровий результат електоральної підтримки, якби не допомога «третьої сили».

Загалом до Сумської обласної ради пройшло шість політичних сил. Окрім двох вищеназваних, мандати одержали представники партій «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Наш край» і «За майбутнє». У них відповідно 10, 9, 8 і 7 депутатів. Усього в облраді 64 депутати, тому головна інтрига полягала в тому, із ким будуть об’єднуватися в блок двоє лідерів. Позаяк у них 30 «багнетів», а для більшості вистачить уже 33.

Троє проти трьох

На сесії були присутні 63 депутати з обраних 64. За Віктора Федорченка як голову облради проголосували 39 колег, а за представника «Батьківщини» Вадима Лисого — 21. На цьому етапі політична конфігурація в Сумській облраді ще була незрозумілою: повністю все роз’яснилося вже тоді, як обрали першого заступника голови облради.

Перед другим голосуванням доповідачі закликали не допустити реваншу колишніх «регіоналів» та інших проросійських сил. Народний депутат попередніх скликань Олег Медуниця, цього разу обраний до Сумської обласної ради від ЄС, нагадав «Слугам народу»: ОПЗЖ «поливає брудом» Президента, а лідер цієї політичної сили «обіймається з Путіним». Тому об’єднання в блок президентської партії з проросійськими силами, особливо в прикордонній області, неприпустиме.

Однак Віктор Федорченко вніс на посаду першого заступника голови обласної ради кандидатуру депутата від ОПЗЖ Олександра Стрельченка. Після цього депутати від ЄС, «Батьківщини» і партії «За майбутнє» покинули сесійну залу, а їхні колеги від партій «Слуга народу», ОПЗЖ та «Наш край» залишились та взяли участь у голосуванні.

Депутати від трьох політичних партій одноголосно підтримали кандидатуру Олександра Стрельченка. Так, баланс сил у Сумській обласній раді став абсолютно зрозумілим: із 38 мандатів утворили коаліцію, а із решти 26 — опозицію. Немає жодних сумнівів, що кандидатуру другого заступника голови облради пропонуватиме «Наш край», і станеться це, найвірогідніше, вже на наступній сесії.

Чи переможе економіка ідеологію?

Чи буде коаліція в Сумській обласній раді насправді «проросійською», покаже, звичайно, час. На сесії, яка відбулася 3 грудня, і голова облради Віктор Федорченко, і його перший заступник Олександр Стрельченко запевнили, що не перейматимуться політикою, а працюватимуть виключно на інтереси сумчан та на економіку області.

Що ідеологія в Сумах не впливатиме на ситуацію так, як вона це робить у Києві, можна гарантувати вже сьогодні. Ознайомившись зі списком новообраних депутатів, можна дійти висновку: реформа децентралізації запрацювала і вже дала плоди. До обласної ради пройшло чимало депутатів, які не зважатимуть на «підказки» столичних однопартійців. Багато представників восьмого скликання відрізняються від попередників солідним «економічним багажем», і будь-кому з них нецікава політична нестабільність на регіональному рівні. А її перший дзвіночок пролунав ще напередодні сесії. Біля облради сталася штовханина між правоохоронцями та представниками Правого сектору і Національного корпусу. У хід пішов сльозогінний газ.

Сумська область.

На знімку: Віктор Федорченко.

Фото dancor.sumy.ua