Втручання пройшло успішно, без жодного розрізу — лише через проколи.

Як розповів керівник медзакладу Олег Самчук, до лікарів звернувся 50-річний житель міста Броди з підозрою на кишково-шлункову кровотечу.

Обстеження показало завеликий отвір між черевною і грудною порожнинами. Частина шлунка змістилася в грудну порожнину, що спричинило кровотечу, печію та болі. Умовний клапан між стравоходом і шлунком був відсутній. Необхідно було негайно оперувати. Хірург під час втручання перебував за кілька метрів від пацієнта і завдяки камері, яка транслювала зображення, і чотирьом «рукам» робота на відстані бездоганно усунув проблему, навіть зробив пластику.

«Це справді історичний момент. Ми першими серед неприватних установ в Україні виконали операцію за допомогою хірургічної роботизованої системи. Такий мегасучасний робот-хірург дає не тільки ювелірну точність рухів у важкодоступних ділянках людського організму та мінімізує пошкодження тканин пацієнта, а й зменшує кількість ускладнень у післяопераційний період», — наголосив Олег Самчук.

З допомогою роботизованої системи хірурги перемістили частину шлунка в черевну порожнину і сформували новий клапан, без якого було неможливо відновити правильну роботу органів. Операція тривала майже шість годин. Пацієнт уже прокинувся і перебуває в палаті інтенсивної терапії. Цю блискучу операцію провели хірурги Артур Гураєвський, Андрій Стасишин, Віталій Колодій, Андрій Дворакевич і команда анестезіологів під керівництвом Віктора Юрченка.

«Da Vinci — унікальний робот-хірург, за допомогою якого можна проводити надскладні операції у важкодоступних місцях. Сьогоднішня подія — насправді великий прорив для хірургії Львова і України. Тепер такі операції стали можливими і в нашій комунальній лікарні», — прокоментував міський голова Андрій Садовий, який запросив Олега Самчука на роботу до Львова з райцентру на Волині, де той проводив операції з пересадки нирок. Саме завдяки цьому лікарю комунальна лікарня швидкої медичної допомоги отримала новий поштовх для розвитку. Тепер у планах лікарні провести низку операцій із застосуванням робота-хірурга, зокрема, з видалення каменів у жовчному міхурі.

Фото лікарні швидкої допомоги.